Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Sobotní shromáždění v Plzni

PLZEŇ - Je šetřeno 6 přestupků a 3 trestné činy 

     Z důvodu ohlášených veřejných shromáždění, která byla svolána na sobotu 24.8.2013 do Plzně, realizovalo Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje bezpečnostní opatření k zajištění ochrany osob a majetku, klidu a veřejného pořádku a bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
 
     Shromáždění byla oznámena fyzickými osobami na příslušné správní úřady a uskutečnila se daného dne v odpoledních hodinách.
 
     Po vyhodnocení získaných informací a vzhledem k předpokládanému počtu účastníků ohlášených sedmi shromáždění a jednoho shromáždění s následných pochodem přes centrum města na Slovany bylo do policejního opatření začleněno 722 policistů z Plzeňského i dalších krajů České republiky. Jednalo se o policisty dopravní, pořádkové a kriminální služby, jejich kolegy z oddělení služební kynologie, pořádkové jednotky, členy antikonfliktního týmu, policisty cizinecké policie a zásahové jednotky, přičemž situaci nad městem monitoroval i vrtulník letecké služby. Při realizaci opatření však bylo spolupracováno i s dalšími dotčenými subjekty, zejména pak se zástupci města, zdravotnické záchranné služby, hasičským záchranným sborem a městské policie.
 
     Policisté se ve městě věnovali ještě před samotným počátkem shromáždění příjezdovým místům účastníků, možným rizikovým místům a samotné bezpečnostní situaci ve městě, tak aby nedošlo k jakémukoli narušení vnitřního pořádku ještě před samotným konáním akcí. Maximální pozornost si vyžádalo i zabezpečení běžného dopravního provozu.
 
     V průběhu shromáždění se sešlo odhadem necelých 500 osob. Cílem policie bylo zejména zabránit případným střetům jednotlivých skupin a možným následným konfliktům. Celkem bylo v průběhu opatření 29 osob omezeno na osobní svobodě. V souvislosti se shromážděními je šetřeno šest případů přestupků a tři trestné činy.
 
Jedná se o přestupky proti veřejnému pořádku :
  • neuposlechnutí výzvy (tento přestupek se odehrál na Denisově nábřeží a dopustilo se jej 20 osob)
  • neuposlechnutí výzvy (ulice Koterovská)
  • vzbuzení veřejného pohoršení (21letý muž měl úmyslně na Koterovské ulici vylít alkoholický nápoj na policistu)
A přestupky proti právu shromažďovacímu:
  • 15letý mladík měl u sebe při veřejném shromáždění 2 kusy nožů
  • účastník pochodu si zakryl obličej šátkem až k očím, na kterých měl černé sluneční brýle a měl tak znemožnit jeho identifikaci
  • jeden z účastníků měl zakrytý obličej a při sobě teleskopický obušek
 
     Popsané přestupkové jednání je nyní šetřeno policisty Obvodního oddělení Plzeň Střed a Obvodního oddělení Slovany a následně bude postoupeno k vyřízení dle věcné příslušnosti správnímu orgánu.  Tři trestné činy šetří plzeňští kriminalisté. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření z přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, ke kterému mělo dojít v ulici Štefánikova ze strany dvou mužů ve věku 20 let, kteří vztyčenou pravicí a zvoláním hesla projevovali sympatie k hnutí prokazatelně směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obdobného přečinu se měl dopustit i 48letý muž na náměstí Republiky při projevech organizátorů shromáždění. Tento muž si ještě téhož dne převzal od policistů záznam o sdělení podezření ze spáchání shora uvedeného přečinu a věc je šetřena ve zkráceném přípravném řízení. O jeho vině a trestu bude tedy v nejbližších dnech rozhodovat příslušný soud. Dle trestního zákoníku lze pachatele tohoto přečinu potrestat odnětím svobody na šest měsíců až tři léta. Třetím šetřeným trestným činem je případ, který se opět týká již shora uvedeného 48letého muže. Tentokrát však není podezřelým, ale poškozeným. Dle prvotních informací jej měli fyzicky napadnout tři zatím neznámí pachatelé v ulici Částkova a způsobit mu hematomy v oblasti hlavy. Případ je šetřen pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví ve stadiu pokusu v souběhu s přečinem výtržnictví.
 
     V současné době nadále analyzujeme audiovizuální nahrávky, pořízené dokumentační materiály a další náležité podklady, na jejichž základě bychom mohli zaznamenat případně jiná než shora uvedená protiprávní jednání. V průběhu opatření nedošlo při jednotlivých zákrocích ke zranění žádného ze zasahujících policistů, ani účastníků shromáždění. Rovněž tak nebyly způsobeny hmotné škody na majetku.  
 
     Z hlediska vyhodnocení celkových ekonomických nákladů lze v současné době konstatovat, že se bude jednat řádově o stovky tisíc korun. Podklady pro vyčíslení celkové sumy jsou nyní zpracovávány ekonomy a výsledky budou známy v následujících dnech.
 
  
por. Bc. Jana Tomková
28.8.2013

vytisknout  e-mailem