Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Rady pro motorkáře

PLZEŇSKÝ KRAJ - Na motocyklu je nejdůležitější uhlídat sám sebe!  

     Dne 1. května 2016 v Plzni byla jízdou motocyklistů oficiálně zahájena motorkářská sezóna. V souvislosti s tím, se snaží policisté upozornit řidiče jednostopých, ale i dvoustopých vozidel na určitá rizika, která jsou spojená právě se zahájením motorkářské sezóny.

  • Trochu čísel ze statistik

     V loňském roce 2015 v době od ledna do listopadu se dopravní policisté zabývali v Plzeňském kraji celkem 83 haváriemi a dopravními nehodami, které zavinili řidiči motocyklů se zdvihovým objemem nad padesát kubických centimetrů, což je sice o 16 událostí méně, než v roce předcházejícím, přesto při nich zemřeli podle statistik 3 osoby. Dalších 8 událostí v dopravě zavinili řidiči malých motocyklů a mopedů, což je oproti roku 2014 pokles o 5 nehod. Celkem však při nehodách, ve kterých figurovali motocyklisté, v roce 2015 zemřelo právě 12 řidičů jednostopých strojů.

 

 

  • Příčiny dopravních nehod

     Mezi hlavní příčiny nehod patří nepřiměřená rychlost, nesprávný způsob jízdy, předjíždění a nedání přednosti v jízdě. Co by měli řidiči dělat pro to, aby dojeli pokaždé bez újmy na zdraví, životu či majetku? Rozhodli jsme se proto zveřejnit v následujících řádcích několik užitečných rad, které se této problematiky týkají.

 

 

 

  • Před jízdou - výběr motocyklu, výstroj, na co nezapomenout…

     Při výběru motocyklu je důležité zvolit přiměřeně k věku řidiče a řidičským zkušenostem ten správný typ, proto je dobré se poradit s odborníkem. Před jízdou je vždy důležité zvolit vhodnou výstroj. Kvalitní oblečení, určené přímo k těmto účelům, včetně motoristické přilby, je nezbytnou součástí každého motoristy. Proto by každý, kdo usedne za řídítka motocyklu nebo jako spolujezdce, měl být správně oblečen. Tedy žádné rifle, triko, krátké kalhoty nebo pantofle na motocykl nepatří. Je třeba si uvědomit, že na motocyklu za jakýchkoliv klimatických podmínek by měl mít každý oblečení určené právě na motocykl. Přilba vás ochrání proti úrazu, větru, chladu, létajícímu hmyzu i před nadměrným hlukem. Pro každou kategorii motocyklu pak existuje přímo vhodný typ. Stejně tak se nedoporučuje půjčovat si přilbu někoho jiného, jelikož dochází k jejímu vytvarování na konkrétní osobu. Samozřejmostí je mít helmu řádně připevněnou.

 

  • Při jízdě - pravidlo vidět a být viděn, jízda na mokré vozovce, odstup mezi vozidly, předjíždění ..


     Při jízdě je důležité dbát na několik osvědčených rad. Podstatné je být neustále ve střehu. Rozhlížet se před sebe, vyhledávat potenciální nebezpečí, předvídat. Je třeba stále sledovat zpětná zrcátka i situaci před Vámi. Identifikujte včas možná rizika a určete, zda se mohou týkat i vás jako například odbočující vozidla, přecházející osoby nebo zvířata, která se nacházejí v blízkosti pozemní komunikace.  Rozhodněte se, jak se případným rizikům vyvarovat. Nezapomínejte také na důležité pravidlo vidět a být viděn, tedy dodržovat předepsané osvětlení. V neposlední řadě by měl každý motocyklista respektovat technický stav silnice, na které se zejména po zimním období může nacházet štěrk, písek či prach. Toto riziko se tak navyšuje především v zatáčkách. Při předjíždění je vždy potřeba počítat s nečekanými reakcemi předjížděného vozidla.

     Pamatujme, že nejdůležitějším uměním na motocyklu je především uhlídat sám sebe, proto by měl každý jezdit podle svých schopností, možností a s ohledem na celkové podmínky v dopravě. Buďte proto ohleduplní a chovejte se na motocyklu vždy tak, jak byste chtěli, aby se ostatní účastníci silničního provozu chovali k vám.

     Ačkoliv jsou v současné době motocykly vysokých výkonů, které dokáží jezdit vysokou rychlostí, tak je třeba dodržovat předepsanou rychlost jízdy. Samotná jízda pak klade vysoké nároky jak na technický stav motocyklu, tak i na psychický a fyzický stav jezdce. Před zahájením sezóny je pak potřeba udělat tzv. předsezónní kontrolu technického stavu motocyklu a následně je třeba řádně kontrolovat nejdůležitější funkce motocyklu před každou jízdou.

  • Ohlédnutí k nedávným dopravním nehodám

     V Plzeňském kraji za velmi krátké období motorkářské sezóny v letošním roce 2016 došlo již k dvěma dopravním nehodám, při nichž zemřeli dva motocyklisté. Tyto nehody by měly být upozorněním na nutnost dodržování základních pravidel, které jsou v článku popsány.

 


 


por. Ing. Jan Koželuh
5. května 2016

vytisknout  e-mailem