Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Prevence proti nezvaným návštěvníkům

PLZEŇ - Policisté se v poslední době potýkají s narůstající kriminalitou v oblasti majetkových krádeží z přízemních bytů. 

    Plzeňští policisté se v poslední době potýkají se vzrůstajícím nápadem majetkové trestné činnosti. Upozorňují na to, že v některých případech se pachatel dostal velice lehce do bytu pomocí balkonových dveří nebo oken. Jedná se převážně o přízemní byty, jejichž dostupnost je pro pachatele méně obtížná. Jeden z důvodů je, že si občané při odchodu z bytu často nezkontrolují, zda jsou okna či balkonové dveře řádně uzavřeny a nechávají okna otevřená, byť jen na mikroventilaci. Tím zlodějům nejen, že ulehčují práci, ale zároveň je vybízejí k návštěvě jejich obydlí. V dalších případech pachatel vnikná do vnitřních prostor za užití síly a tím překonání určité překážky.

     Abychom nedali zlodějům šanci, stačí učinit jednoduchá a v podstatě levná opatření. Prevence proti vloupání do bytu nebo domu začíná u řádně zamčených vstupních dveří a zajištěných oken či balkonových dveří. Vybrat si můžete základní bezpečnostní zámky nebo složitější uzamykací systémy. Vhodným doplněním jsou ochranné mříže a uzamykatelné okenice. Pokud máte dostatek finančních prostředků, pak můžete zvolit nadstandardní zabezpečovací techniky a systémy jako např. elektronická zabezpečovací signalizace nebo různé nástrahové detektory. Snížit riziko vykradení bytu nebo rodinného domu ale můžete i bez jakýchkoli investic. Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.

  • Své domovy si vždy řádně zajistěte. Vstupní branky na pozemek i vstupní dveře zamykejte také v případech, kdy jste doma.
  • O vašem odjezdu povězte jen vašim blízkým a lidem, ke kterým máte důvěru. Informace o tom, že se chystáte na víkend nebo na delší dobu pryč, nesdělujte na sociálních internetových sítích.
  • Před odjezdem požádejte důvěryhodnou osobu, aby na vaše obydlí dohlédla a pomohla vyvolat dojem, že objekt stále někdo obývá, aby např. vybírala poštovní schránku nebo v zimě odklidila sníh před vchodem apod.
  • Nejen před déle trvajícím odjezdem z domu se vyplatí úklid na pozemku. Nenechávejte na zahradě volně ležet nářadí, sekačky a další věci, které by pachatele nejen mohli zlákat k vloupání, ale mohli mu v protiprávní činnosti i napomoci.
  • Velkou pozornost věnujte i tomu, co o sobě sdělujete na sociálních sítích. Je třeba si uvědomit, že pachatelé mohou velmi šikovně, aniž byste si to uvědomili, využít informací o Vašem odjezdu na dovolenou či víkend mimo domov. Rovněž z fotografií lze mnohé vyčíst. Pachatelé si tak mohou vytipovat Vaše domovy jako vhodné místo ke spáchání majetkové trestné činnosti, neboť z fotografií, které tam vkládáte, mohou vědět, jakou elektronikou, technikou či uměleckými díly máte byt či dům vybaven.

     Při podezření, že došlo k vloupání:

  • nevstupujte do objektu, pachatel může být uvnitř
  • neuklízejte po zlodějích, zničíte stopy po pachatelích
  • případ neprodleně oznamte na tísňovou linku 158.

     Policisté zárověň hledají všechny případné svědky, aby neváhali zavolat na bezplatnou linku 158 a pomohli tím k dopadení pachatele. 

     Pojem vloupání je v českém právu spojeno s trestným činem krádeže, hovoříme proto tedy o krádeži vloupáním (podle § 205 odst. 1 písm. b) trestního zákoníku). Toho se pachatel dopouští svým jednáním bez ohledu na výši škody, kterou způsobil, resp. bez ohledu na to, jakou faktickou hodnotu má odcizená věc. Dopadenému pachateli v takovém případě může v pravomocném rozhodnutí hrozit až dvouletý trest odnětí svobody. Pokud se pachatel dopustí vloupání v úmyslu zmocnit se cizí věci a této věci se nakonec nezmocní, dopustil se pokusu krádeže. Pokud dojde k vloupání do obydlí, tedy zejména domu nebo bytu, dopouští se pachatel zároveň porušování domovní svobody (podle § 178 trestního zákoníku). Poškozeným je v takovém případě oprávněný uživatel bytu nebo domu, bez ohledu na to, zda je vlastníkem nemovitosti.

nprap. Veronika Hokrová
28. listopadu 2018

vytisknout  e-mailem