Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Používání bezpečnostních pásů

Dodržujme zákon 

Plzeňští policisté se neustále potýkají s těmi, kteří se ve vozidlech nepoutají bezpečnostními pásy. Není snad žádná dopravně bezpečnostní akce, která by neodhalila takový přestupek. Bohužel se poměrně často stává, že nejvíce blokových pokut rozdají policisté během dopravně bezpečnostních akcí právě za nedodržení tohoto ustanovení silničního zákona.
Česká republika patří mezi země, kde je používání bezpečnostních pásů legislativně nařízeno. Podle patřičných paragrafů uvedených v zákoně o provozu na pozemních komunikacích (361/2000 Sb.) má povinnost připoutat se je nejen řidič, ale každá přepravovaná osoba, pokud je sedadlo bezpečnostními pásy vybaveno. V zákoně je však uvedeno i několik výjimek, kdy se lidé poutat nemusejí. Jedna z nich se týká posádek vozidel ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému. Ty se nemusí poutat v případě, že řeší mimořádné události a použití bezpečnostního pásu může bránit v rychlém opuštění vozidla. Výjimka se vztahuje také na instruktory autoškol, řidiče při couvání a pro osoby menší než 150 centimetrů, ale zároveň starších 18 let. Zákon s výjimkou pamatuje i na zdravotní důvody řidičů či přepravovaných osob. Může se stát, že lékař z jakéhokoliv důvodu používání bezpečnostních pásů nedoporučuje. V tomto případě ale musí osobě vystavit potvrzení a člověk odproštěný od této povinnosti jej musí policistům na požádání předložit.  Z toho jasně vyplývá i povinnost mít ho neustále u sebe. Pokud se nejedná o stav trvalého rázu, musí být platnost lékařského potvrzení časově omezena a to na dobu jednoho roku. Jeho náležitosti pak stanoví prováděcí právní předpis. Jestliže je osoba pohybově postižená a odkázaná na vozík pro invalidy, musí být ve vozidle připoutána speciálním zádržním systémem schváleného provedení. Každý by si ale měl předně uvědomit, že používání bezpečnostních pásů je jedním z důležitých opatření, které může snížit riziko zranění či dokonce úmrtí při dopravní nehodě.
Pokud ve vozidle přepravuje řidič nějaké dítě, měl by si uvědomit, že od 1. července 2006 je povinnost užít dětskou autosedačku a to na všech typech komunikací. Při nákupu autosedačky je důležité dbát na to, aby ta vybraná byla homologovaná, to znamená schválená. Při výběru je také důležité řídit se nejen věkem dítěte, ale předně jeho výškou a hmotností. Pozor by si každý měl dát i v případě, kdy sedačku kupuje v bazaru. Nikdy není jisté, zda není poškozená a v takovém případě může při možné dopravní nehodě ohrozit život či zdraví dítěte. Autosedačky jsou určeny pro děti menší 150 centimetrů a s hmotností nižší než 36 kilogramů, protože standartní bezpečnostní pás v takových případech vede dítěti přes krk a v případě nárazu hrozí jeho uškrcení. Rozhodně ale při koupi dětských autosedaček nekoukejte na jejich pořizovací cenu.        Investice, kterou v tu chvíli vynaložíte, pomáhá ochránit vaše potomky.

nprap. Simona Čejková
6. dubna 2011

vytisknout  e-mailem