Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Opatrnosti není nikdy dost

PLZEŇSKÝ KRAJ - Nezadržitelně se blíží čas oslav konce roku 2021 a příchodu Nového roku, který je jako každoročně spojen s používáním zábavné pyrotechniky. Proto bychom chtěli připomenout pár bezpečných rad k manipulaci a nákupu tohoto zboží, neboť často dochází v souvislosti se zábavnou pyrotechnikou k řadě vážným zraněním. 

Všichni, kteří holdují prostředkům zábavné pyrotechniky, by si měli uvědomit, že i když jsou tyto prostředky nazývány jako zábavné, jsou to stále pyrotechnické výrobky a je nutné mít před nimi respekt. Jejich používání je vždy spojené s prudkou chemickou reakcí, při které dochází v relativně krátkém časovém úseku k uvolnění velkého objemu energie.

Proto již při nákupu je třeba se zaměřit zejména na kvalitu nabízeného zboží. Pyrotechnické zboží nakupujte nejlépe u autorizovaných prodejců v kamenných obchodech, kde je záruka, že bylo zboží řádně uskladněno. Vyvarujte se nákupu tohoto artiklu ve stánku „na ulici“ nebo tržišti. Zboží tam sice může splňovat veškeré podmínky k prodeji, ale působí na ně vzdušná vlhkost, která negativně ovlivňuje jejich funkčnost a bezpečnost. Nekupujte prostředky, které mají poškozené balení, obal je potrhaný nebo je zboží jinak mechanicky poškozeno.

Pozornost bychom měli věnovat také označení výrobků zábavné pyrotechniky. Každý tento výrobek musí být opatřen značkou Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva s uvedenou třídou nebezpečnosti, rovněž značkou CE (Conformité Européenne) a datum použitelnosti. Důležité je, aby výrobek obsahoval návod v českém jazyce. Před použitím uvedených výrobků si návod pečlivě prostudujte a bezpodmínečně jej dodržujte. Zábavnou pyrotechniku nikdy neupravujte a používejte ji vždy v takovém stavu, v jakém jste ji zakoupili. Rovněž není přípustné používat podomácku vyrobenou pyrotechniku.

Některé výrobky zábavné pyrotechniky je před odpálením zapotřebí řádně zajistit proti překlopení, aby odpalované části směřovaly vzhůru do volného prostoru. Odpalujte pyrotechniku pouze na otevřeném prostranství v bezpečné vzdálenosti od lidí a zvířat. Pozor dejte i na stromy, balkóny, elektrické vedení, ale i zaparkovaná auta. Při selhání artiklu k němu v žádném případě nechoďte, vždy vyčkejte minimálně 10 minut (nebo dle návodu i více), než s ním začnete znovu manipulovat. Nedodržení této zásady, je nejčastější příčinou úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou! Selhanou zábavnou pyrotechniku zlikvidujte v souladu s návodem k použití.

Pokud zábavnou pyrotechniku používáte se svými přáteli, je nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost. Co se týká dětí, těm tento způsob zábavy do rukou rozhodně nepatří.

Je zásadní si uvědomit, že nedodržení těchto zásad můžete přivodit sobě nebo jiným lidem vážné zranění s doživotními následky a v nejhorším případě i smrtelné zranění.

por. Ing. Eva Červenková
22. prosince 2021

vytisknout  e-mailem