Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nehodovost na Karlovarsku za rok 2008

KARLOVARSKO 

Karlovarsko se může pochlubit poklesem počtu dopravních nehod, kterých bylo v roce 2008 o 518 méně než rok předtím.
Na poklesu nehodovosti má podíl více faktorů.
Jsou to nové silniční stavby - obchvat u města B.Dar, obchvat u Ostrova a průtah městem Karlovy Vary.
Ukázalo se, že úprava nevyhovujících křižovatek na kruhové objezdy, zaznamenala značný pokles dopravních nehod a jejich následků.
Přestože se to leckterému řidiči nelíbí, velkou prevencí nehodovosti je také provádění častějšího měření rychlosti na různých místech karlovarského okresu. Měření provádí policisté tam, kde jsou nebezpečné úseky a místa, kde dochází k nejčastějšímu porušování zákona o silničním provozu. Dopravní policie také vychází z podnětů občanů a starostů obcí, kteří požadují měření rychlosti v jejich teritoriích, např. v obci Kolová, v Hroznětíně nebo v obci Počerny.
 
Na řidiče také velmi působí policiejní vozidlo v civilním provedení, které provádí měření rychlosti za jízdy. Dnes je již mnoho Karlovaráků, kteří toto vozidlo znají. O to víc dodržují předepsaná pravidla a pokud spatří vozidlo, byť jen obdobného provedení, nepřekročí rychlost a nenechají se vyprovokovat jinými auty, která je předjíždí. To působí silně preventivně na ostatní řidiče.
 
Na Karlovarsku řešili policisté za uplynulý rok celkem 1974 dopravních nehod, což je ve srovnání s léty 2006 a 2007 nejméně.
Přesto bylo usmrceno 13 osob (o dvě méně než v roce 2007), těžce zraněno bylo 41 osob (o tří více než 2007), lehce zraněno bylo 337 osob (o šest více než 2007). Alkohol před nebo během jízdy požilo 93 řidičů (o 18 méně než v roce 2007).
U dopravních nehod, které zavinili opilí řidiči zemřela jedna osoba, čtyři byly těžce zraněny a třicetjeden účastník takových nehod byl zraněn lehce.
 
Významnými místy, kde dochází k dopravním nehodám jsou parkoviště u velkých nákupních center. Zde řidiči zapomínají hlavně na přednost zprava a často nezvládají couvání. Je smutné, že mnozí z místa nehody zbaběle ujíždí.
Chodci zavinili dopravní nehodu ve 32 případech, což je o osm méně než v roce 2007.
Lesní zvěř skončila pod koly vozidel v 93 případech, tedy opět o 23 méně sražených srnců, jelenů, laní či divočáků.
 
Dny ve kterých dochází nejvíce k dopravním nehodám se řadí podle počtu. Nejvíce je nehod v pátek, čtvrtek, ve středu, v pondělí, v úterý a sobotu. Nejméně doprvních nehod je v neděli. 
 
 

vytisknout  e-mailem