Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Hodnocení nápadu trestné činnosti za rok 2008

KARLOVARSKO 

Z pohledu hodnocení nápadu trestných činů a prevence kriminality lze plynulý rok 2008 hodnotit kladně a jako úspěšný.
Na Karlovarsku byl za loňský rok nejmenší nápad trestných činů od roku 1992. Od roku 1992, kdy bylo evidováno 6.196 trestných činů poklesla kriminality na 3.575 trestných činů. Úspěšnost v objasnění se od roku 2007 zvýšila o téměř dvě procenta.
V celkovém pohledu došlo k poklesu nápadu násilných trestných činů ,mravnostních, krádeží prostých, majetkové trestné činnosti. Hospodářská, ostatní a zbývající kriminalita zaznamenala také pokles.
            Co se týká nápadu trestné činnosti v Karlovarském kraji, je Karlovarsko na prvním místě, následuje Sokolov a Chebsko.
Pro srovnání s jednotlivými regiony v západních Čechách uvádíme nejvyšší nápad - Plzeň město, Karlovarsko na druhém místě a snad již tradičně nejmenší počet zjištěných trestných činů má Rokycansko.
            V samotném městě Karlovy Vary byly zjištěny nebo nahlášeny 2/3 celkového nápadu trestných činů.
Podle počtu řešených trestných činů je na třetím místě Ostrovsko, Žluticko, Nejdecko, Jáchymovsko, Bochovsko, Pernink, Toužim, Tepelsko, Nová Role, Bečov a Kyselka.
Trestná činnost je dělena na násilné činy, nejzávažnější jsou čtyři vraždy, 46 loupeží, dále             ublížení na zdraví, porušování domovní svobody a nebezpečné vyhrožování.
U mravnostních deliktů bylo řešeno nejvíce znásilnění a pohlavní zneužívání. U krádeží prostých jsme zaznamenali velký pokles, z celkového počtu je nejvíce krádeží z různých objektů, věcí z automobilů, krádeží vozidel, krádeží v bytech a kapesních krádeží byla nahlášena oproti roku 2007 téměř polovina.
Krádeží vloupáním zaznamenaly také pokles počtu případů. Nejvíce bylo vloupání do různých objektů, vloupání do chat a rekreačních objektů, do obchodů, rodinných domků a bytů.
majetkové trestné činnosti byl největší nápad u trestného činu poškozování cizí věci, neoprávněné užívání cizí věci, dále podvodů a zpronevěry.
Z ostatní a zbývající trestné činnosti lze uvést podle četnosti trestné činy výtržnictví, nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů, dopravní nehody, zanedbání povinné výživy, ohrožení pod vlivem návykové látky-opilství, ochrana měny, zpronevěra, podvody, úplatkářství, úvěrové podvody.
 
Co se týká poklesu nápadu trestné činnosti, lze to mimo jiné přisuzovat nejen práci policistů, ale také občanům, kteří více dbají na ochranu svého zdraví, majetku a mnohdy i života.
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem