Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Bezpečně v dopravě

PLZEŇSKÝ KRAJ - Začínají letní prázdniny, zvýší se hustota silničního provozu, počínejte si proto v dopravě opatrně. 

Tím, že je období letních prázdnin, stoupá i hustota silničního provozu a i na to musí být řidič připraven. V následujících měsících bude prováděna i celá řada staveb a rekonstrukcí na silnicích, která s sebou přinesou jisté komplikace v dopravě – zdržení, tvorbu kolon, případně uzavírky.

Pro řidiče bychom chtěli shrnout několik preventivních doporučení, která by měla přispět k bezpečnější cestě:

  1. Pokud jedete do místa, kam neznáte přesnou cestu, nespoléhejte se pouze na GPS navigaci. Doporučujeme Vám, abyste si trasu předem načetli v mapě, určili si záchytné body a pak až zapnuli navigaci. Souhrnně řečeno, nespoléhejte pouze na techniku.
  2. Před jízdou si nechte v servisu zkontrolovat vozidlo, ať zabráníte případným technickým problémům na cestách, jejichž řešení Vás může stát v zahraničí větší finanční obnos a způsobí Vám zbytečné problémy.
  3. Před jízdou si odpočiňte.
  4. Počítejte se zvýšeným provozem a možnými komplikacemi v dopravě a buďte na tyto situace připraveni. Mějte s sebou dostatečné množství tekutin a pohonných hmot pro případ, že se zdržíte např. v kolonách.
  5. Před jízdou do zahraničí se seznamte s odlišnostmi v oblasti dodržování pravidel silničního provozu, mějte s sebou finanční rezervu na možné zaplacení sankcí.
  6. Ve vozidle si jako řidič zajistěte komfort. Nemějte kolem sebe spoustu cestovních zavazadel, udělejte si jízdu ve vozidle co možná nejpohodlnější.
  7. Během cesty si dělejte přestávky, odpočiňte si, dodržujte pitný režim, a pokud můžete, vystřídejte se v řízení se spolujezdcem.
  8. Nedojíždějte s únavou několik posledních kilometrů.
  9. Počítejte s oslněním sluncem, kdy se Vám může stát, že v určitý okamžik budete velice špatně vidět. Také střídání světelných míst a stínů může zhoršit Vaše vidění, a proto raději zpomalte.
  10. Nespěchejte a buďte ohleduplní k ostatním, neboť o prázdninách zasednou za volant i řidiči, kteří tak často nejezdí a nepočínají si tak jistě v silničním provozu.
  11. Nesedejte za volant pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek. Pozor si dejte zejména na tzv. zbytkový alkohol.
  12. Samozřejmostí je dodržování dalších pravidel silničního provozu, zvláště dodržování rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů, dětských autosedaček atd.

Zejména mladým řidičům a mladým lidem bychom chtěli zdůraznit, aby nesedali za volant pod vlivem alkoholu a nepobízeli jeden druhého, aby v takovém stavu řídili.  Domluvte se předem, kdo nebude pít alkohol a bezpečně Vás rozveze domů, případně si zavolejte taxi či někoho známého. K řidiči, který je pod vlivem alkoholu, do vozidla nikdy nesedejte. Takové vyjížďky mohou mít tragické následky.

Rodičům bychom chtěli doporučit, aby děti seznámili s pravidly bezpečného chování v silničním provozu. Dbali na to, aby děti při jízdě na kole měly helmu a chovaly se v provozu opatrně a zbytečně neriskovaly.

Pro chodce připomínáme povinnost být za snížené viditelnosti v místech mimo obec, která nejsou veřejně osvětlena, vybaveni reflexními prvky.

Z hlediska naší činnosti čeká na účastníky silničního provozu celá řada dopravně bezpečnostních i dopravně preventivních akcí. Policisté z dopravní služby se zaměří nejenom na řidiče osobních a nákladních vozidel, ale i na řidiče autobusů, autokarů a ostaní účastníky silničního provozu. Při akcích budou policisté kontrolovat zejména dodržování nejvyšších předepsaných rychlostních limitů a přítomnost alkoholu či jiných omamných látek. Cílem těchto akcí není pouhá represivní činnost, ale i preventivní působení, které by mělo přispět k tomu, aby se na silnicích našeho kraje jezdilo co možná nejbezpečněji.

Všem přejeme spoustu najetých kilometrů bez dopravních nehod a šťastnou a pohodovou cestu.

por. Mgr. Pavla Burešová
30. června 2017

vytisknout  e-mailem