Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Alkohol nepatří ani za řidítka!

PLZEŇ - Spadl z kola po nárazu do sloupu veřejného osvětlení. Důvodů mohlo být několik. Policisté u cyklisty provedli dechovou zkoušku na zjištění případného požití alkoholu v dechu. Detekční přístroj naměřil cyklistovi hodnotu s pozitivním výsledkem, a to přes 2 promile alkoholu. 

Legislativa hovoří jasně. Jde především o to, že každý cyklista je zároveň účastníkem silničního provozu a tím mu vznikají určité povinnosti, jako například nepít alkohol před i během jízdy. Alkohol se včera krátce před 23 hodinou vymstil 24letému cyklistovi, který za jízdy spadl z kola poté, co narazil hlavou do sloupu veřejného osvětlení na chodníku ulice U Prazdroje v Plzni. Při kolizi došlo k jeho zranění, které si vyžádalo péči přivolaných záchranářů. Policisté na místě u cyklisty provedli dechovou zkoušku, která vyšla s pozitivním výsledkem. Detekční přístroj naměřil hodnotu přes dvě promile alkoholu. Záchranáři zraněného odvezli do nemocnice. 

Cyklisté, na alkohol pozor!

Cyklista je účastník silničního provozu, pro kterého platí stejná pravidla silničního zákona o provozu na pozemních komunikacích jako pro řidiče. Řidič nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy. Zatímco řidičům motorových vozidel, kteří se pod vlivem alkoholu dopustí protiprávního jednání, hrozí, že přijdou o řidičský průkaz, v případě cyklisty je situace jiná. Cyklista při spáchání přestupku nemůže přijít ani o body, ani o řidičský průkaz. Vystavuje se ale sankčnímu postihu, který dále řeší příslušný správní orgán v dalším projednání. 

nprap. Veronika Hokrová
8. září 2022

vytisknout  e-mailem