Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Účelové sňatky

Cizinci si vybírají občany České republiky k uzavírání sňatků za účelem získání oprávnění k pobytu na území ČR 

     Policisté z odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje provádí v rámci své činnosti šetření a prověřování, zda některé sňatky mezi cizinci a občany České republiky nejsou uzavírány jen účelově. A jak si tento pojem vysvětlit a co se pod slovem ,,účelové,, skrývá? Cizinec přímo nebo přes nějakého zprostředkovatele osloví českého občana nebo občanku, zda by byli ochotni uzavřít za peněžitou úplatu sňatek s cizincem. Aby měli úspěch svého ,,přemlouvání,, zaručený, většinou si k tomu vybírají takové lidi, u nichž je předpoklad, že ve vidině lehce získaných peněz nebudou přemýšlet o dalších důsledcích svého počínání. Dokonce je znám i případ, kdy si cizinec vyhlédl ke svému záměru tělesně postiženou ženu, která byla o více než 30 let starší. 
     A jaký bývá scénář? Po domluvě obou stran je mezi nimi uzavřen sňatek. Pak už je předána ženichovi nebo nevěstě dohodnutá částka peněz. Podle právních předpisů České republiky se však občan, který v úmyslu získat neoprávněný majetkový nebo jiný prospěch pomáhá jinému k neoprávněnému pobytu na území České republiky dopouští trestného činu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, za který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody až na jeden rok. Tito lidé si však ale vůbec neuvědomují, že sňatkem s cizincem na sebe přebírají také závazky, ze kterých pak mohou být velmi nepříjemně překvapeni, myslíme tím dluhy z půjček uzavřených za manželství a jiné majetkové nároky.   
     V těchto dnech si například převzal z rukou policistů z oddělení dokumentace   záznam o sdělení podezření pro výše uvedený trestný čin i 58letý muž z Tachova. Ten za uzavřený účelový sňatek s cizinkou obdržel  40 tisíc korun. Ve věci je konáno zkrácené přípravné řízení.
     Tento případ by měl být i se svými důsledky varováním pro všechny, kteří si myslí, že lze tímto způsobem snadno získat peníze a tím pro ně vše beztrestně končí.
 
nprap. Hana Jehlíková
16.3.2011

vytisknout  e-mailem