Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Odbor cizinecké policie

Vznikl dnem 1.1.2011 po reorganizaci republikové, liniově řízené Služby cizinecké policie. 

     Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje vznikl dnem 1. ledna 2011, kdy po reorganizaci republikové, liniově řízené Služby cizinecké policie byla zrušena všechna oblastní ředitelství Služby cizinecké policie a byly vytvořeny odbory cizinecké policie jednotlivých krajských ředitelství policie. Organizačně je odbor zařazen v linii vnější služby krajských ředitelství policie a z ředitelství Služby cizinecké policie se pro tyto nově vzniklé odbory cizinecké policie krajských ředitelství stal odborný metodický orgán v oblasti cizinecké problematiky. Odbor cizinecké policie působí na celém teritoriu Plzeňského kraje, skládá se z oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort, oddělení dokladů a specializovaných činností, oddělení pobytových agend a oddělení dokumentace. Vedoucím odboru cizinecké policie je plk. Ing. Martin Kemr, který hovoří o budoucnosti takto: „Poté co zaniklo Oblastní ředitelství služby cizinecké policie Plzeň a nově vzniklému odboru cizinecké policie ubyla agenda dlouhodobých pobytů, se zaměříme především na kontrolu pobytu cizinců, nelegální migraci, nelegální zaměstnávání cizinců ve spolupráci s úřady práce a celními úřady a schengenské vnitrostátní pátrání.
 
     Pro občany a cizince se změnilo několik zásadních věcí. První z nich je přechod pobytových agend dlouhodobých víz a pobytů cizinců na území České republiky na Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra stejně jako v roce 2009, kdy na tento odbor přešla agenda trvalých pobytů. Odboru cizinecké policie zůstává pouze agenda krátkodobých víz.
 
     Další změnou pro občany je změna pracovišť kam mají ubytovatelé povinnost oznámit ubytované cizince. Tuto agendu ubytovatelů vedou tzv. oddělení pobytových agend se sídlem v Plzni, Slovanská alej 26, 307 51, tel.: 974 324 668, fax. 974 324 672, e-mail: scpple@mvcr.cz a Klatovy, nábř. Kpt. Nálepky 412, 339 15, tel.: 974 334 800, fax: 974 334 808, e-mail: ocpkt@mvcr.cz.  Na těchto dvou pracovištích policisté také ověřují pozvání, vydávají stanovisko k žádosti o občanství ČR, cizinci zde hlásí místo pobytu na území a také jeho změny, hlásí se zde také ztráty a nálezy cestovních dokladů.

nprap. Bc. Irena Lavičková
10.3.2011

vytisknout  e-mailem