Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne

Dopravně preventivní projekt ZEBRA se za tebe nerozhlédne 

"Zebra" poporvé v roce 2009 na silnicích Východních Čech
"Zebra" v roce 2009  na silnicích východočeského regionu již podruhé
 
„Zebra se za tebe nerozhlédne“
Dopravně bezpečnostní akce zaměřená na správné přecházení vozovky 
 
Poslední pracovní den tohoto týdne se na okrese Ústí nad Orlicí uskutečnila dopravně bezpečnostní akce pod názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Na rozdíl od minulých let, kdy se policisté zaměřili na přechody pro chodce ve Vysokém Mýtě, se tentokrát soustředili na chodce v České Třebové a Ústí nad Orlicí. Několik desítek dětí, které ráno v České Třebové vzorně přecházely po přechodu pro chodce přímo před místní základní školou, byly odměněny kalendářem, kartičkou a pexesem s dopravními značkami. Na silnici první třídy č. 14 v Ústí nad Orlicí přecházeli v dopoledních hodinách vozovku převážně starší občané a studenti. I ti si odnesli domů malý dárek. Tato dopravně bezpečnostní akce se již tradičně setkává u občanů s velmi kladným ohlasem. Je to jakési upozornění na to, jak je i pro chodce důležité respektovat pravidla silničního provozu. Akce podobného druhu se budou na našem okrese i v budoucnu opakovat.
 

Policisté z Východních Čech se zapojili do preventivně dopravní akce, kterou Policie ČR organizuje ve spolupráci se zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra. Akce je zaměřena na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na „výchovu ke správnému přecházení, na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech apod.
Na přechodech ve  městech  východočeského regionu  se občané setkávají s policisty dopravní a pořádkové policie a s pracovníky preventivně informačních skupin.
Chodce  policisté proaktivně oslovují a vysvětlují jim  cíle  akce, upozorňují   na důležitost navazování očního kontaktu s řidičem, vysvětlují to, že ne vždy, když jsou na přechodu, zvládne řidič zastavit vozidlo. Mnohdy je potřeba vysvětlit mýtus o absolutní přednosti  na přechodu, upozornit  na úskalí přechodů, že když zastaví vozidlo v jednom pruhu, nemusí automaticky zastavit v dalším jízdním pruhu. 

 

vytisknout  e-mailem