Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Preventivní projekt ALGIZ

předávání osvědčení                             předávání osvědčení

Preventivní projekt ALGIZ
Na základě požadavků pracovnic a pracovníků záchranných složek, policisté- instruktoři výcviku skupiny služební přípravy Krajského ředitelství policie Východočeského kraje - detašované pracoviště Chrudim, zrealizovali preventivní projekt, který se zaměřil na pořádání kurzů profesní sebeobrany pro pracovníky záchranných složek.

Tento projekt dostal název „ALGIZ“. Algiz je překládána jako „ochrana“, ať již fyzická či psychická. Signalizuje nutkání chránit sebe nebo druhé. Kurz je zaměřen jak na psychologii osob ocitajících se v krizových situacích tak i na fyzickou obranu
Cílem tohoto projektu je seznámit uchazeče kurzů s případným nebezpečím spojeným s jejich činností a pomoci jim těmto nebezpečím předejít nebo eliminovat do co nejmenších následků, chránit jejich zdraví a životy a usnadnit jim tak jejich práci.
Vedlejším cílem je naučit zájemce kurzů chování v krizových situacích při jejich pracovní činnosti, při styku s osobami násilnými, podnapilými či agresivními.
 
Během kurzu se posluchači seznámí se zákonnými normami vztahujícími se k sebeobraně - nutná obrana a krajní nouze, další zákonné normy, chování v krizových situacích, taktické postupky a komunikace apod.   Policejní psycholog ve své přednášce posluchačům objasní charakteristiku a chování agresivních osob. Nechybí ani praktický nácvik a použití základů sebeobrany. Po absolvování kurzu v délce 20 hodin obdrží uchazeči osvědčení. Po ukončení kurzu uchazeči vyplňují krátký evaluační dotazník, kde se vyjadřují k teoretické i praktické  náplni kurzu,  způsobu předávání informací a navrhují další zlepšení. Po uplynutí cca  3 až 5  měsíců budou organizace znovu osloveny a požádány o vyplnění dalšího evaluačního dotazníku, který bude sloužit jako zpětná vazba pro lektory.

 Pilotní kurz byl realizován ve dnech 21. ledna 2009, 28. ledna 2009 a 4. února 2009. Kurzu se zúčastnili pracovníci Chrudimské nemocnice a.s., Centra J.J. Pestalozziho a Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Dle vyjádření prvních zájemců byli s náplní a s praktickými ukázkami velice spokojeni. Už jenom čas ukáže, zda jim  zkušenosti z kurzu  pomohou při jejich pracovní činnosti.

vytisknout  e-mailem