Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zpráva o trestné činnosti

LOUNY - Statistika kriminality za rok 2009 v okrese Louny 

 
 
Zpráva o trestné činnosti za rok 2009
(v porovnání s rokem 2008)
 
V roce 2009 šetřili policisté na území lounského okresu celkem 2 261 (r. 2008 – 2 429) trestných činů. Z tohoto počtu jich 1 189 (1 315) objasnili, což činí 52, 59% (54, 14%). Zjištěné škody byly vyčísleny na 122 945 000 Kč (305 761 000 Kč). Nejvyšší počet trestných činů byl zjištěn na teritoriu Obvodního oddělení Louny (r. 2008 – Louny), nejvyšší nárůst trestné činnosti na Obvodním oddělení v Postoloprtech (r. 2008 - Podbořany. Naopak nejnižší počet trestných činů byl zaznamenán na Obvodním oddělení v Košticích (r. 2008 – Kryry). Nejvyšší pokles trestných činů, stejně jako v předchozím roce, vykázalo Obvodní oddělení v Lounech a stejně jako v minulých letech si prvenství v objasněnosti udrželo Obvodní oddělení Policie České republiky v Podbořanech. 
  
Majetková kriminalita má dlouhodobě nejvyšší podíl na celkovém počtu zjištěných trestných činů, i když došlo k mírnému snížení podílu na celkové kriminalitě. V hodnoceném období šetřili policisté celkem 1 236 (1 301) případů. Na snížení nápadu u krádeží vloupáním se nejvíce podílely krádeže vloupáním do víkendových objektů ze 45 případů na 39 a bytů ze 17 na 12 případů. Předmětem zájmu pachatelů vloupání do těchto objektů je v převážné míře elektronika, v rekreačních objektech dále i různé elektrické nářadí, nábytek a oblečení. Významným prvkem v chování pachatelů je skutečnost, že upouštějí od vloupání do rekreačních příbytků v rámci tzv. chatových oblastí či osad, ale v současnosti se zaměřují na vloupání do jednotlivých rekreačních objektů přímo v obcích a na samotách. Naopak tomu bylo u krádeží vloupáním do rodinných domků. V roce 2009 bylo zjištěno 39 případů (v r. 2008 – 24). V souvislosti se stále se rozšiřující výstavbou rodinných domů, byl zaznamenán vyšší výskyt vloupání do těchto staveb a zcizování věcí z oblasti stavebnictví. Více případů bylo evidováno i u krádeží vloupáním do obchodů – 43 (38), restaurací a hostinců – 29 (24). Policisté, rovněž jako v roce předchozím, zaznamenali úbytek ukradených dvoustopých motorových vozidel – 123 (178), ale nárůst krádeží vozidel jednostopých – 7 (4). Počet krádeží vloupáním do vozidel se v porovnání s rokem předchozím zvýšil – 193 (169), stejně jako počet odcizených jízdních kol – 28 (19). Z vozidel kradli zloději nejčastěji autorádia, odložené tašky, aktovky, cennosti, navigační systémy a další věci, které se dají dobře zpeněžit.
 
Během roku 2009 byl nápad hospodářských trestných činů menší oproti roku předchozímu – 190 (252). Policisté objasnili 123 případů = 64, 74% (175 = 69, 44%). Celková škoda způsobená touto kriminalitou byla vyčíslena na 60 483 000 Kč (247 869 000 Kč). Skladba hospodářské trestné činnosti ve sledovaném období se nijak výrazně nelišila od hospodářské kriminality v roce 2008. Došlo k nárůstu podvodů týkajících se leasingových smluv s motorovými vozidly, byl zjištěn nárůst věcí týkajících se trestního oznámení na restituční nároky soukromých fyzických osob a následně údajné podvodné vylákání těchto nároků. V současné době se tyto věci prověřují. Nejvíce policisté vyšetřovali úvěrové podvody, neoprávněné držení platební karty a zpronevěry. Příčiny, které vedou k páchání této trestné činnosti, obvykle jsou snaha o neoprávněný majetkový prospěch, a to jak ve vztahu k soukromým podnikatelům, tak i ke státu, snaha o rychlé zbohatnutí i uvolnění morálního vztahu ve společnosti a malá pružnost v legislativě.
 
 V oblasti životního prostředí nebyl za dané období zjištěn žádný případ.
 
Počet násilných trestných činů se oproti roku 2008 snížil – 132 (149). Objasněno bylo 84 (106) případů, což činilo 63, 64% (71, 14%). Policisté v hodnoceném období vyšetřovali 2 (3) vraždy, které byly objasněny (v září došlo v Podbořanech k pokusu vraždy nezletilé dívky v jejím bydlišti a 29. listopadu k vraždě seniorky v Blažimi). Nejvíce zastoupenou kategorií mezi násilnými skutky tvoří loupeže – 47 (52). Z uvedeného počtu se jich 23 (24) podařilo objasnit. V jednom případě, stejně jako v roce 2008, byla loupež šetřena na finanční instituci (V lednu vešel do pobočky České spořitelny v Žatci maskovaný pachatel, přistoupil k přepážce, položil na ni ruku se střelnou zbraní a požadoval po pokladní vydání všech peněz. Když pokladní odmítla, pachatel z místa činu bez peněz odešel.), případ se nepodařilo objasnit. Následují úmyslné ublížení na zdraví – 17 (27), objasněno 14 (22), nebezpečné vyhrožování – 12 (7) a vydírání – 12 (15).
 
Drogy – poznatky k distribuci pervitinu jsou zjišťovány hlavně ve větších městech okresu. V průběhu hodnoceného období bylo zrealizováno 28 (37) případů nedovolené výroby a držení psychotropních látek a jedů. Této trestné činnosti se většinou dopouštějí pachatelé opakovaně. 
  
V roce 2009 došlo k nárůstu mravnostní kriminality – 19 (11) případů. Z uvedeného počtu bylo objasněno 15 (9) skutků. Jednalo se hlavně o pohlavní zneužívání – 17 (7), objasněno 13 (7). Nebyl zaznamenán žádný (v r. 2008 – 4) případ znásilnění.
 
Během roku 2009 byly zjištěny 3 (1) případy patřící do kategorie kriminality s extrémistickým podtextem (v srpnu skupina Romů napadla v lounském baru přítomné hosty a vykřikovala rasistická hesla a v prosinci zahájili policisté trestní stíhání čtyř osob pro násilné trestné činy s rasovým podtextem).
 
Korupce nemá v trestním zákoně přímou definici, ale lze ji zahrnout pod jiné trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných. Jedná se o trestné činy, které ve skutkové podstatě zahrnují pojem korupce, např. úplatkářství nebo zneužití pravomoci veřejného činitele. V průběhu roku byly šetřeny 3 případy související se zneužíváním pravomoci veřejného činitele. V jednom případě došlo k obvinění pachatele. Tento stav je na stejné úrovni loňského roku.
 
Na zbývající kriminalitě mají vysoký podíl trestné činy zanedbání povinné výživy – 119 (102), ohrožení pod vlivem návykové látky – 64 (41) a maření výkonu úředního rozhodnutí – 62 (45).
 
Pachatelé a oběti trestné činnosti
Struktura pachatelů je různorodá a podílejí se na ní prakticky všechny sociální vrstvy a skupiny obyvatelstva. V regionu je velký počet osob, které páchají trestnou činnost opakovaně. V hodnoceném období bylo v lounském okrese evidováno celkem 1 167 (1 213) pachatelů trestné činnosti. Největší podíl zaujímají opět recidivisté – 518 (519). Z řad mládeže evidují policisté 105 (111) pachatelů.
 
Obětmi trestné činnosti se stávají všechny sociální vrstvy obyvatel a všechny věkové kategorie od nezletilých až po seniory. Specifická jsou loupežná přepadení, kdy napadenými jsou převážně ženy středního a staršího věku. U majetkové trestné činnosti, zejména podvodných vylákání finančních hotovostí a krádeží, se stávají obětmi útoku pachatelů hlavně osaměle žijící a přestárlé osoby.
 
Domácí násilí
Institut vykázání z bytu u případu domácího násilí byl použit ve 14 případech.
 
Bezpečnost silničního provozu
Rozborem dopravně bezpečnostní situace v silničním provozu na území okresu Louny bylo zjištěno mírné zlepšení bilance následků dopravních nehod a zásadní pokles vyšetřovaných dopravních nehod (viz zpráva o dopravní nehodovosti za r. 2009 z 28. ledna 2010). Je však nutno konstatovat, že k poklesu počtu šetřených dopravních nehod policií došlo vlivem legislativních změn, umožňujících řešit dopravní nehody za konkrétních podmínek bez účasti Policie ČR. Tím došlo ke snížení vypovídací hodnoty statistických výstupů týkajících se dopravních nehod. V souvislosti s novou legislativou došlo zároveň k odlehčení činnosti dopravních policistů, kdy oni policisté vyšetřující dopravní nehody nejsou tolik přetíženi a mohou více úsilí věnovat vyšetřování závažných dopravních nehod, případně posilovat výkon v dohledu nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu.
 
Dopravní policisté při své činnosti v průběhu roku 2009 projednali na místě 3 358 přestupků, za něž uložili pokuty v celkové výši 3 379 900 Kč. Dále 493 přestupků předali k dalšímu šetření, uložili 2 kauce, 124 řidičů přistihli pří řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu a 15 pod vlivem drog. Zadrželi 82 pachatelů trestných činů a 6 hledaných osob.
 
Jaromíra Střelcová
Louny, 11. února 2010
 

vytisknout  e-mailem