Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

„Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům!“

LITOMĚŘICKO - Policisté kontrolují chatové oblasti. 

Kontrola všech chatových oblastí probíhá opakovaně v průběhu celého roku. Dnešního dne se policisté zaměřili na chatové oblasti na Terezínsku. Namátkovou kontrolu zabezpečení rekreačních objektů provedl policejní kynolog společně s preventisty. Policisté informačním letáčkem upozorňovali majitele rekreačních objektů jak minimalizovat vykradení svého přechodného obydlí a přítomné chataře seznamovali s novou mobilní aplikací „Zabezpečte se“ dostupné v App Store i v Google Play, která dává návod na zabezpečení různých objektů a nabízí přehled certifikovaných odborníků podle regionů. Narušení nebylo u žádného z kontrolovaných objektů zjištěno. Někteří oslovení „chataři“ se zmínili, že mají bohužel již z minulosti špatnou zkušenost s vloupáním do svých objektů. Někteří se na kontrolu svých letních příbytků vydávají i v průběhu zimy a v některých případech zjistí, že jejich objekt navštívil nezvaný host. Jak se mají zachovat?

Co dělat je-li rekreační objekt vykraden?

Pokuste se i v takové nepříjemné situaci zachovat klid, nevstupovat bezhlavě do objektu. Možná je tam ještě zloděj, který by mohl ve stresu použít i zbraň. Ihned vloupání ohlaste na Policii ČR a vyčkejte jejího příjezdu. Nikdy neuklízejte po zlodějích – tím poničíte stopy, které mohou být vodítkem pro policii a pojišťovnu. Do protokolu uveďte každou maličkost, může být důležitá pro vypátrání zloděje a věcí.

Je důležité dodržovat některá doporučení, která mohou pachatele od krádeže odradit.

  • V prvé řadě je nutné zabránit zloději vstup do objektu kvalitním zámkovým systémem, odolnými dveřmi, mřížemi na oknech a uzamykatelnými okenicemi.
  • Další důležitou zásadou je neponechávat v chatě nebo chalupě cenné věci. Zloději se zaměřují na elektrické nářadí, rádia, televize, starožitnosti, elektrospotřebiče, sportovní vybavení a další předměty.
  • V okolí objektu nenechávat žebříky či nářadí, které by pachatel mohl využít k vloupání.
  • Pokud ve vaší blízkosti natrvalo bydlí  vstřícní sousedé, lze je požádat o dohled na opuštěný rekreační objekt.
  • Vyšším standardem je určitě elektronická ochrana, jejíž využití samozřejmě záleží na zvážení majitele.

V zimním období ke krádežím věcí v rekreačních objektech dochází častěji, než v jarních a letních měsících. Zloději za použití násilí vniknou do chaty či chalupy dveřmi nebo oknem. Někteří hledají v chatě zázemí. Většinou jim postačí, když uvnitř naleznou něco k snědku a teplé peřiny. Druhou skupinou jsou zloději, kteří se zaměřují na majetek. Z rekreační chaty pak odnesou nebo odvezou cenné věci, které zde naleznou. Poté se je snaží zpeněžit ve sběrně nebo třeba v bazaru.
 

První představení výše uvedeného projektu proběhlo na konferenci veletrhu FOR-ARCH v roce 2018 a v závěru listopadu téhož roku proběhlo jeho oficiální představení široké veřejnosti během tiskové konference na Policejním prezidiu ČR. Tiskovou zprávu k projektu naleznete ZDE.

Videa a rozhlasové spoty k projektu jsou dostupné na stránkách Policie ČR – více ZDE.

 Mobilní aplikaci „Zabezpečte se!“ možno stáhnout a instalovat ZDE.

nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje
7. 10. 2020

Odkazy do noveho okna

Kontrola chatových oblastí

Kontrola chatových oblastí 

Detailní náhled

Kontrola chatových oblastí

Kontrola chatových oblastí 

Detailní náhled

Kontrola chatových oblastí

Kontrola chatových oblastí 

Detailní náhled

Kontrola chatových oblastí

Kontrola chatových oblastí 

Detailní náhled

Kontrola chatových oblastí

Kontrola chatových oblastí 

Detailní náhled

Kontrola chatových oblastí

Kontrola chatových oblastí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem