Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Výsledky krajské DBA

CHOMUTOVSKO – Zaostřeno na věnování se řízení… 

V druhé polovině uplynulého týdne od 22. do 24. 2. 2023 se také chomutovští dopravní policisté zapojili do krajské dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na dodržování pravidel silničního provozu. Policisté kontrolovali zákonem stanovené povinnosti jako zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní, neopominuli kontrolu technického stavu vozidel, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů a dodržování dalších předpisů stanovených platnou legislativou. Akce pak byla více zaměřena na věnování se řízení, které má velký vliv na reakční dobu řidiče při kolizní situaci a je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod.

V průběhu akce policisté zastavili a zkontrolovali 103 motorových vozidel a zaevidovali 40 přestupků. Řidičům byly uloženy pokuty v celkové hodnotě 16 900 korun.

Při kontrolách bylo zjištěno 11 řidičů, kteří nebyli během jízdy připoutáni bezpečnostními pásy, 9 řidičů, kteří se plně nevěnovali řízení a drželi během jízdy v ruce hovorové zařízení. Dalších šest řidičů více sešláplo pedál plynu a překročilo nejvyšší povolenou rychlost a bylo kontrolováno také 6 vozidel, která se nacházela v nevyhovujícím technickém stavu. V jednom případě nebyl během jízdy využit zádržný systém a přistižen byl rovněž jeden přestupce z řad chodců. V ostatních případech se jednalo např. o chybějící doklady či jiné porušení zákona.

Závažnějším jednáním dvou řidičů se bude dále ve správním řízení zabývat příslušný úřad.

Pozitivním výsledkem je, že během této akce neměl žádný z kontrolovaných řidičů pozitivní dechovou zkoušku na alkohol ani test na jiné návykové látky.

27. února 2023
nprap. Pavla Kofrová
KŔP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem