Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Tisková konference ÚO Louny

LOUNY – Objasnění případu legalizace výnosů z trestné činnosti. 

Dne 30. srpna 2022 v dopoledních hodinách proběhla v prostorách Územního odboru Louny Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje tisková konference. Jejím tématem bylo objasnění případu legalizace výnosů z trestné činnosti a podezření ze souvisejícího zločinu podvodu.

Intenzivní a několikaměsíční práci přiblížil médiím zástupce ředitele Územního odboru Louny plk. Ing. Petr Molnár a vedoucí Oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Louny mjr. Bc. Robert Plzák s komisařkou por. Bc. Lucií Urbánkovou.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality momentálně prověřují podezření ze spáchání trestného činu podvodu, podle vyhodnocení dostupných informací byla způsobená škoda vyčíslena na bezmála 1,9 milionu Kč.

Prověřované podvodné jednání mělo spočívat v tom, že dosud neznámý pachatel měl postupně získávat důvěru oslovených osob navozením pocitu náklonosti, lítosti a empatie. Komunikace vždy probíhala v rodném jazyce poškozené osoby, a to prostřednictvím internetového překladače („lámanou češtinou“). Neznámý pachatel se měl představovat jako lékař, americký agent, voják či vojačka nebo advokát s použitím různých jmen. Následovaly smyšlené příběhy o převodu dědictví, kauci na propuštění z vězení, nebo obstarání mezinárodní zásilky, a poté mělo docházet k vylákání a převodu peněžních prostředků.

V souvislosti s výše zmíněným prověřovaným trestným činem podvodu již lounští kriminalisté obvinili z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti jednoho občana cizího státu. Dotyčný cizinec si měl podle zjištění policistů nechávat přeposílat finanční prostředky získané podvodným jednáním na svůj bankovní účet a část z nich pak přeposílat dále.  Tímto způsobem byl zjištěn celkový prospěch ve výši téměř 800 tisíc korun. V rámci trestního řízení bylo provedeno několik desítek výslechů a domovní prohlídka. Po vyhodnocení prověřováním získaných informací bylo zahájeno trestní stíhání, soud na základě podnětu vyšetřovatele a návrhu státního zástupce rozhodl o vzetí obviněného do vazby. V případě prokázání viny hrozí muži za toto jednání trest odnětí svobody až do výše šesti let.

Policisté však také pracují s variantou, že cizinec měl být zapojen do výše popsaného podvodu. Pokud bude podezřelý obviněn i z trestného činu podvodu, může mu v případě prokázání viny podle zákona hrozit trest odnětí svobody až do výše pěti let.Podvody skrze Nigerijské dopisy.jpg
 

Výše popsanou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz, odkud probíhala komunikace.

V této souvislosti opětovně nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi.  

Abyste se nestali obětí seznamovacího podvodu, dodržujte následující rady:

  • dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu
  • dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí
  • protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova,      komplimenty, lichotky
  • bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahuBez názvu.png
  • pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty apod.
  • předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje
  • své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců
  • po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání.

DŮLEŽITÉ!

  • neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás značné finanční prostředky
  • nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později zneužity k vydírání.

30. srpna 2022
por. Mgr. Kamil Marek
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Tisková konference ÚO Louny

Tisková konference ÚO Louny 

Detailní náhled

Tisková konference ÚO Louny

Tisková konference ÚO Louny 

Detailní náhled

Tisková konference ÚO Louny

Tisková konference ÚO Louny 

Detailní náhled

Tisková konference ÚO Louny

Tisková konference ÚO Louny 

Detailní náhled

Tisková konference ÚO Louny

Tisková konference ÚO Louny 

Detailní náhled

Tisková konference ÚO Louny

Tisková konference ÚO Louny 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem