Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Sliboval jí společný život

LITOMĚŘICKO – Ženu připravil o nemalé peníze… 

Neznámý pachatel vystupující na sociální síti pod nickem „Richard“ oslovil dvaašedesátiletou ženu z Litoměřic. Začal si s ní dopisovat prostřednictvím sociálních sítí a představil se jako lékař  působící pracovně v USA. Postupně získal její náklonnost a přislíbil jí společný život. Pod smyšlenou legendou doručení a převzetí důležitého cenného balíčku požadoval opakovaně na jeho zajištění velké množství poplatků včetně cla. Důvěřivá žena mu v době od května 2021 do současnosti postupně poslala na účet v zahraničí několik částek, kdy celkem přišla o více než 750 tisíc korun. Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a po neznámém „lékaři“ pátrají.

Tento případ není ojedinělý, objevily také případy, kdy se podvodník snaží o sblížení po internetu pod nějakou legendou (např. voják bez rodiny a příbuzných, sloužící v zahraničí, který nalezl zlato, cennosti apod.) a ženě slíbí svůj příjezd, ovšem potřebuje si do Čech poslat peníze/zlato/cennosti a to formou balíku. Opět je od poškozené požadováno velké množství poplatků na zajištění takového balíku a až když osoba přestane platit, spojení je přerušeno. Někdy jsou tvrzení podvodníka podložena zasláním (nekrytého) šeku s budoucím termínem vyplacení – o tom, že je šek nekrytý se poškozený dozví až poté, co už sám rozeslal nějaké své prostředky.

Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států), případně nedohledatelnost toku peněz a místa, odkud probíhala komunikace.

Obětmi se stávají jak senioři, tak i mladí lidé, či střední generace. Pachatelé vědí přesně jak zacílit, aby získali důvěru, u obětí často cílí na emoce.

5. května 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem