Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Série krádeží objasněna

TEPLICE - Šest případů z Duchcova; Na pomoc přiletěl i vrtulník... 

Série krádeží v Duchcově objasněna
     Sérii krádeží, ke kterým docházelo během uplynulých měsíců v Duchcově, se podařilo objasnit policistům z obvodního oddělení. Ve všech šesti případech figuroval teprve 18letý mladík, který se i přes svůj nízký věk nedostal do křížku se zákonem poprvé. Společně s 36letým mužem se vloupali do činžovního domu, kde následně vnikli do šesti bytových jednotek, ze kterých si odnesli mikrovlnné trouby, televizor, pračku, set-top-boxy a další věci za téměř 20 tisíc korun. Asi za týden se na místo činu vrátili a z jednoho bytu si odnesli kovovou vanu za dva tisíce korun. V polovině listopadu se stejná dvojice vydala krást barevné kovy. Mladší zloděj vnikl po překonání plotu na soukromý pozemek, a zatímco jeho komplic hlídal, postupně z domu odcizil několik měděných okapových svodů a kolen. Sejmuté okapové prvky pak podával přes plot staršímu zloději, který je ukryl do nedalekého křoví. Lup později odvezli a prodali do výkupny sběrných surovin. Na stejné místo se vrátil mladík i druhý den, kdy odcizil další měď a navíc odřízl z míchačky uložené za domem napájecí kabel, který později vypálil a i s okapy odevzdal do sběrny. Minulý týden se opět vrátil k bytovému domu, který již vykradl, tentokrát s 22letým zlodějem, který již za krádeže také stanul v minulosti před soudem. Mladík si v prvním patře vyhlédl sedací soupravu, tuto si snesl do mezipatra a připravil k pozdějšímu odnesení, jeho spolupachatel z bytových jednotek odcizil průkazy zdravotních pojišťoven na různá jména, několik platebních karet a další doklady, přibral i hodinky a šperky, které v bytech našel. O pár hodin se mladík na místo činu vrátil s dalším ziskuchtivým 46letým zlodějem a společně z domu odnesli připravenou sedací soupravu a jako bonus i kancelářskou otočnou židli. Tři zloději už byli obviněni z trestného činu krádeže, nejstaršího lapku obvinění teprve čeká.
 
Na pomoc přiletěl i vrtulník
     Obvinění z přečinů krádeže ve stadiu pokusu a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení si vyslechli dva bratři ve věku 37 a 31 let. Začátkem října se u obce Želénky pokusili odcizit měděné vinutí ze dvou stykových transformátorů na železniční trati Ústí nad Labem - Most. Vzhledem k tomu, že tato trestná činnost se v okrese vyskytovala poměrně často a je spojená i s nebezpečím pro projíždějící vlakové soupravy, přivolali si duchcovští policisté na pomoc nejen kolegy z Bíliny, oddělení hlídkové služby a oddělení služební kynologie, ale i vrtulník, který jim měl pomocí termovize pomoci pátrat po zlodějích, kteří se ukryli v nepřehledném terénu. Kolegové z Prahy přiletěli na místo během několika desítek minut a pomocí moderní techniky schované zloděje odhalili. Poté, co jejich úkryt zalilo světlo halogenů z vrtulníku, vyběhli bratři na otevřené prostranství, kde je policisté obklíčili a zadrželi. Zajistili u nich i kárku, na které měli uložené plastové kanystry a hadice. Při výslechu se pachatelé přiznali, že chtěli odcizit i motorovou naftu z důlních strojů. Oběma zlodějům hrozí trest odnětí svobody až na šest let.
 
Lup ztratil při útěku
     Až tři roky může strávit za mřížemi 20letý zloděj, který si chtěl přilepšit krádežemi. Policisté mu prokázali, že se koncem dubna letošního roku pokusil v Duchcově vniknout pootevřeným oknem do cizího bytu. Vyrušila ho ale majitelka, lapka tedy alespoň popadl plastovou misku s bižuterií, která se nacházela na parapetu, a dal se na útěk, během kterého však svůj „úlovek“ v hodnotě 600 korun poztrácel. O měsíc později vnikl do jiného bytu, ve kterém se v té době nacházel jeho těžce nemocný, imobilní majitel. I tentokrát využil pootevřeného okna a z bytu odcizil LCD televizor, DVD přehrávač a varnou konvici. Muž, který již za krádeže stanul před soudem i v minulosti, byl obviněn z přečinů krádeže a porušování domovní svobody.
 
 
Teplice, 24. 11. 2011, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
KŘP Ústeckého kraje
Preventivně informační skupina
Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem