Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Plánujete opravu střechy?

LITOMĚŘICKO – Vybranou firmu si nejprve dobře prověřte! 

Chtěli bychom upozornit především starší občany žijící v rodinných domcích na nekalé praktiky falešných řemeslníků, které se opět objevily v našem okrese. Obdobné případy evidujeme z roku 2017, kdy se jednalo o několik desítek případů podvodného jednání páchaného především na seniorech.

V úterý 12. 3. 2019 v dopoledních hodinách oslovila skupinka neznámých mužů 80letého seniora před jeho domem na Roudnicku, s tím že mu vymění střešní okapy na jeho domku. Senior nejprve nechtěl, ale nechal se umluvit, neboť nabídka zněla lákavě. Oprava měla vyjít na 3 tisíce korun, kdy však nebylo stanoveno, k čemu se cena váže. Skupinka mužů, která přijela dodávkovým vozem, se ihned dala do práce. Po skončení prací se počáteční smluvená částka za výměnu okapů změnila na několikanásobně vyšší hodnoty. Neznámí „řemeslníci“ na základě nějakých výpočtů naúčtovali seniorovi více než 200 tisíc korun. Po obdržení požadovaných peněz odešli muži ven údajně měnit okapové svody. Po chvíli poškozený zjistil, že venku nikdo není a muži i s autem jsou pryč. Poškozený neobdržel žádný dokument o provedené práci. Po neznámých "řemeslnících" nyní policisté pátrají.

Obdobný případ z našeho okresu z roku 2017 – více ZDE.

Legendy, na základě kterých podvodníci od seniorů získávají nekalým způsobem peníze, jsou různé. Týkají se oprav střechy, oken, vydávají se za jejich příbuzné např. vnuka, nosí seniorům různé přeplatky a výhry popř. se vydávají za zástupce různých firem. Za rok 2017 evidujeme v našem kraji 41 případů podvodného jednání na seniorech se škodou přesahující 1 milion korun. Za rok 2018 to bylo 39 případů se škodou 2,5 milionu korun a v letošním roce jsou to zatím dva případy, ke kterým došlo na Litoměřicku. První případ je zde uveden a druhým je údajná zaměstnankyně vývařovny, která nesla seniorce přeplatek za obědy – více ZDE.

V souvislosti s tímto případem upozorňujeme, že na území ČR je možné vykonávat řemeslné činnosti pouze na základě platného živnostenského listu. Pokud počáteční částka bude navýšena, odmítněte zaplatit a volejte policii. V případě, že se s výše uvedeným jednáním setkáte, neváhejte kontaktovat policii na lince 158.

okapilustrační foto

nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence
tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem