Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Než kliknete na odkaz, zbystřete!

ÚSTECKÝ KRAJ –  POZOR! Pokud vám přišla SMS začínající textem „ příspěvek na bydlení.“ 

Znáte už nový trik podvodníků? Citlivé údaje jako rodná čísla nebo přístupová hesla k bankovním službám se snaží z lidí vylákat prostřednictvím SMS či e-mailu. 

POZOR! Pokud vám přišla SMS začínající textem „ příspěvek na bydlení“ s odkazem na web tvářící se jako například web Ministerstva práce a sociálních věcí, jde o další ze série smishingových útoků, jejichž cílem je vylákat z vás citlivé informace o vaší platební kartě. Útočníci používají velké množství legend, např. vyzvednutí zásilky, zablokování platební karty, výhra, daňový přeplatek, vrácení dotace apod. Neklikejte na přiložené odkazy a nevyplňujte citlivé bankovní informace. Buďte obezřetní!

Upozorňujeme na nové trendy kybernetických útoků, které se schovávají za nabídky příspěvku na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí. Podvodné zprávy se šíří e-mailem nebo SMS zprávami s textem: „Je vám poskytnut příspěvek na bydlení po dobu 3 měsíců od Mpsv“ nebo „MPSV informuje v rámci programu bydlení, máte k dispozici příspěvek“, spolu s odkazem na stránky věrně napodobující web MPSV.Smishing.jpg
Jazyková kvalita textu zpráv se v různých verzích liší, obecně jde ale o strojový překlad, který lze pozorným čtením odhalit.

Policisté po celém Ústeckém kraji prověřují několik desítek případů podvodného jednání přes internet. I přes to, že občané jsou na tyto podvody opakovaně upozorňováni, nedaří se jejich počty snižovat. V poslední době se policisté např. na Lounsku, Ústecku, Chomutovsku a Teplicku zabývají dalšími případy podvodníků, kteří útočí pod legendou získání příspěvku na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí.

Všichni poškození byli ve všech případech neznámým pachatelem kontaktováni přes mobilní telefon. V přijaté SMS zprávě se nacházel text, který oznamoval, že je k dispozici příspěvek na bydlení a internetový odkaz na údajné vyzvednutí příspěvku. Po otevření odkazu byl jedinec přesměrován na vyplnění klíče ke svému mobilnímu bankovnictví, který vyplnil a odeslal. Tímto neznámý pachatel vylákal z poškozených osob přístupy k účtům. Následně bez jejich vědomí byla převedena finanční částka, aniž by s touto platbou poškození souhlasili. Tímto způsobem přišla žena z Lounska bezmála o 12 tisíc korun, muž z Teplicka o 166 tisíc korun, muž z Chomutovska o téměř 200 tisíc korun, žena z Chomutovska o 26 tisíc korun a žena z Ústecka o necelých 8 tisíc korun.

V návaznosti na výše zmíněné případy upozorňujeme, že oficiální web pro podání žádosti na příspěvek na bydlení se nachází pouze na adrese https://www.mpsv.cz/web/cz/-/prispevek-na-bydleni. Jakékoliv nové podvodné domény můžete nahlásit na webu www.StopOnline.cz, a případně též Policii ČR.

Doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost příchozím zprávám a upozornit na riziko i vaši rodinu a blízké. V případě přihlašování (zejména k bankovnictví) vždy důsledně prověřujte, zda jde skutečně o legitimní adresu.

Jak smishing rozpoznat a jak postupovat?Podvody skrze vzdálenou plochu.jpg

  • Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.
  • Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.
  • SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.
  • Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.
  • Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navedou, neklikejte na něj.
  • Nikdy nepřeposílejte nikomu žádné autorizační kódy.
  • Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.

Policie ČR varuje:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

8. září 2022
por. Mgr. Kamil Marek
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem