Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Magnet na tachografu

DĚČÍNSKO - Nákladní soupravu zajistili policisté, řidič byl do 48 hodin postaven před soud, dopravce složil stotisícovou kauci. 

       Při silniční kontrole, zaměřené zejména na dodržování sociálních předpisů, zajistili ve čtvrtek 9. listopadu v ranních hodinách  děčínští dopravní policisté, kvůli podezření z neoprávněné manipulace s tachografem nákladní soupravu. Dopravce složil stotisícovou kauci. 

      Ve čtvrtek 9. 11. 2023 v ranních hodinách  hlídka dopravní policie, která se specializuje na dodržování sociálně právních předpisů u nákladní dopravy,  kontrolovala na odstavné ploše u silnice č. I/9 v obci Jiřetín pod Jedlovou nákladní vozidlo s polskou registrační značkou.  Policisté vyzvali řidiče, aby jim předložil doklady potřebné pro řízení vozidla a poté také doklady, které se týkají provozu nákladní soupravy. Při kontrole dat z tachografu a karty řidiče policisté nejprve žádné porušení neobjevili. Následným měřením pomocí speciálního zařízení a fyzickou kontrolou snímače na převodovce byly zjištěny nesrovnalosti nasvědčující možné manipulaci s tachografem, na snímači převodovky nalezeny známky typické pro použití magnetu na něm. Řidič dále policistům uvedl, že v noci vykládal v jedné z firem v Rumburku. V ten moment podezření policistů zesílilo, jelikož věděli, že řidičem uvedená firma v noci vykládky nepřijímá. Policisté z tachografu vyčetli, že v době od jedné hodiny ranní řidiči nákladní soupravy začal nepřetržitý devítihodinový odpočinek. Avšak  následným šetřením policisté prokázali, že  v době kolem 6. hodiny ráno řidič vykládal v rumburské firmě a jeho jízda s nákladní soupravou byla zachycena i na kamerových záznamech.

     Policisté řidiče zadrželi a umístili do policejní cely. Nákladní vozidlo bylo zajištěno a následně podrobeno důkladnému znaleckému zkoumání snímače, tachografu i řídící jednotky vozidla. Odborným posudkem bylo prokázáno, že vozidlo bylo v provozu v době, kdy tachograf vykazoval nepřetržitý odpočinek, tedy, že byl tachograf úmyslným jednáním vyřazen z činnosti přiložením magnetu. 

   Následující den policisté 45letému řidiči v rámci zrychleného zkráceného řízení  sdělili podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací.  Ten se při výslechu k úmyslné manipulaci s tachografem doznal. Podezřelý  muž byl  do 48 hodin postaven před soud, který v sobotu 11. listopadu pravomocně rozhodl o jeho potrestání peněžitým trestem a vyhoštěním z území České republiky. 

        Samotnému zahraničnímu dopravci dopravní policisté uložili stotisícovou kauci za porušení povinnosti dopravce, kterou uhradil, stejně tak jako náklady na odborné zkoumání a náklady na odtažení vozidla ve výši celkem 70 tisíc korun.

     V rámci dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu se dopravní policisté pravidelně zaměřují na nákladní dopravu. S důkladnými silničními kontrolami, zaměřenými mimo jiné i na dodržování sociálních předpisů, tak musí počítat  řidiči nákladní dopravy potažmo samotní dopravci. 

        Nepovolené manipulace s tachografy jsou nelegální a mají vážné důsledky. Dodržovat předpisy související s používáním tachografů a dodržováním pracovní doby řidičů je důležité.  Předpisy jsou navrženy tak, aby chránily bezpečnost na silnicích a zdraví řidičů tím, že omezují nadměrnou pracovní dobu a zajišťují dostatečný odpočinek.  Policisté jsou dle příslušných zákonných norem ve vyjmenovaných případech oprávněni zadržet řidičský průkaz, odebrat kartu řidiče, zadržet osvědčení o registraci vozidla, zkrátit technickou způsobilost vozidlu nebo zabránit v další jízdě s vozidlem jeho odtažením nebo přiložením technického prostředku. Policisté nově také kontrolují, zda řidič nebo provozovatel nemá nedoplatek za dopravní přestupek, který spáchal v minulosti a který nezaplatil.

        Dodržování sociálních předpisů je důležité k zachování bezpečnosti na našich silnicích a samotnému zdraví řidičů!

Děčín  14. listopadu   2023
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem