Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kuriózní nehoda

LITOMĚŘICKO – Řidiče překvapil dron, Poctiví lidé ještě nevymřeli; Dveře zamykejte… 

Ve čtvrtek 11. srpna 2022 krátce před 21 hodinou jsme přijali oznámení o střetu osobního vozidla s dronem. Ke střetu mělo dojít na komunikaci u obce Horní Řepčice. Majitel dronu s ním údajně manipuloval v nízké výšce nad komunikací, kdy v tomto okamžiku došlo ke střetu s projíždějícím vozidlem. Střet se obešel bez zranění osob. Došlo k lehkému poškození přední části vozidla a poškození části dronu. Příčiny a okolnosti této nehody jsou předmětem dalšího šetření policistů.

Poctiví lidé ještě nevymřeli

V uplynulém týdnu jsme přijali oznámení o ztrátě peněženky s finanční hotovostí a doklady. Poškozený si peněženku odložil na mycí box pro vozidla u litoměřického nákupního centra a při úklidu svého vozidla na ní zapomněl. Se svým vozem odjel domů. Když si uvědomil, kde peněženku zapomněl, vrátil se na místo, ale peněženku zde již nenalezl. Svou ztrátu oznámil policistům, kteří zahájili trestní řízení s podezřením na trestný čin a po odcizených věcech začali pátrat. Po několika málo dnech byl poškozený muž mile překvapen. Poctivý občan, který jeho peněženku nalezl, mu jí prostřednictvím přepravní společnosti zaslal na jeho adresu. Do balíčku připsal pozdrav s upozorněním na větší obezřetnost. Případ byl odložen, trestný čin se nestal...

Dveře zamykejte…

Oznámení o krádeži věcí z domu přijali na sklonku uplynulého týdne policisté z malé obce na Roudnicku. Pravděpodobně v době, kdy byli obyvatelé domu na zahradě, vnikl nepozorovaně neznámý pachatel otevřenými dveřmi na zahradu rodinného domu a dále neuzamčenými dveřmi do samotného domu odkud odcizil šperky v předběžné hodnotě 50 tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a porušování domovní svobody. Po pachateli a odcizených špercích pátrají.

Občané žijící na vesnicích a v malých obcích nechávají dost často odemčená vrata do dvorů, ale i vchodové dveře domů. Tohoto využívají troufalí pachatelé. Jezdí po obcích a zkouší brát za kliky. Když je odemčeno, vejdou dovnitř a zkušeně reagují na vzniklou situaci. Nerušeně se zmocní různých věcí v domě. Pokud jsou vyrušeni domácími, umí pohotově vyrukovat s nějakou připravenou výmluvou.
Na ochranu před těmito nepoctivci je zcela dostačující mít zamčená vrata a dveře a to i pokud se vzdálíte jen na malou chvíli na zahradu. V přízemí nenechávejte otevřená okna a balkonové dveře. Velmi účinným opatřením je i štěkající pes.

Jak zabezpečit majetek:

  • zamykejte vstupní dveře a zavírejte okna, vždy když opouštíte domácnost, i když jdete třeba jen na chvíli k sousedům nebo na krátký nákup.
  • Pootevřená balkónová okna nebo větrací okénka jsou pro zloděje „bytaře“ velkým lákadlem.
  • Venkovní i bytové dveře v noci zamykejte, i když jste doma
  • Bezpečnost bytu zvýšíte instalací bezpečnostních dveří nebo různých mechanických zábranných prostředků jako jsou např. cylindrická vložka vrchní přídavný zámek, příčná a celoplošná dveřní závora, pojistka dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení dveří
  • Moderní technika také nabízí využití domácího telefonu s elektromechanickým ovládáním vstupních dveří.
  • Opouštíte-li byt nebo dům na delší čas nezatahujte rolety a žaluzie, nevypínejte přívod elektřiny. Snažte se udržovat dojem, že jste stále přítomni. Vhodná a důležitá je výpomoc mezi sousedy, mohou vám byt kontrolovat a pravidelně vybírat schránku

Chraňte si svůj majetek, nedávejte zlodějům šanci!

15. srpna 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem