Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Falešný bankéř opět na scéně

DĚČÍNSKO - Další oběť podvodného jednání. 

Falešný bankéř nikdy nespí a má pružnou ,,pracovní dobu“.  Zavolat vám může kdykoliv, ve všední dny o víkendech nebo svátcích.  O tom se přesvědčil muž z Děčínska, kterého falešný bankéř kontaktoval včerejšího dne.

V odpoledních hodinách přijal telefonický hovor, na druhém konci se ozval muž, který se mu  představil jménem i příjmením s tím, že je bankéř z České národní banky, z oddělení kyberkriminality a sdělil mu, že jeho bankovní účet byl předmětem hackerského útoku a peníze na účtu jsou v ohrožení. Poškozený muž chtěl být zpočátku obezřetný a zeptal se ,, bankéře“ na datum narození. Ten mu data sdělil a poškozený muž skutečně uvedené  jméno, příjmení i s datem narození nalezl na internetových stránkách banky.  Poté už uvěřil, že jde o zaměstnance banky. Opak byl ale pravdou. Podvodník muže  přesvědčil k tomu, aby v zájmu ochrany peněžních prostředků na ,,napadeném účtu“   peníze převedl na jiné účty, jejichž čísla mu nadiktoval.  Pak už poškozený muž postupoval podle instrukcí falešného bankéře a  zaslal v několika platbách na ,,bezpečné účty“ částku téměř 730 tisíc korun.  Po odeslání všech peněz došlo k výpadku hovoru a když se muž snažil několikrát dovolat zpět, tak se mu to již nepodařilo. V ten moment mu došlo, že pravděpodobně  naletěl podvodníkům. Celou věc pak oznámil na policii.

Kriminalisté v tomto případě zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod. Pachateli v případě dopadení a prokázání viny u soudu hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

Doporučujeme:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

Děčín 29. února 2024 
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Podvodníci se vydávají za vaši banku

Podvodníci se vydávají za vaši banku 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem