Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Dopravní nehoda s těžkým ublížením na zdraví

LOUNSKO - Dopravní nehoda; Neplnili svou povinnost. 

Dopravní nehoda

Lounský policejní vyšetřovatel trestně stíhá 26letého muže z Chrudimi, který čelí obvinění z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Koncem dubna jako řidič vozidla zn. Honda Accord na pozemní komunikaci II. třídy č. 607 u obce Sulec nezvládl průjezd prudkou pravotočivou zatáčkou a uvedl vozidlo do smyku. Následně vyjel mimo komunikaci, kde se v travnatém příkopu vozidlo několikrát přetočilo přes střechu a nakonec se zastavilo v poli na střeše.  Řidič se podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu. Výsledky byly pozitivní s hodnotami přesahující 0,1 promile alkoholu. Spolujedoucí řidička, která nebyla připoutána bezpečnostním pásem, musela být letecky transportována do nemocnice s těžkým poraněním páteře. Škoda způsobená při dopravní nehodě byla předběžně vyčíslena na částku 50 tisíc korun. Viník popsané nehody si od policistů vyslechl obvinění a nyní mu v případě odsouzení hrozí až čtyřletý trest odnětí svobody.

Neplnili svou povinnost

Z trestného činu zanedbání povinné výživy jsou obviněni dva muži. Prvnímu z nich, 51letému muži z Kladna, byla rozsudkem Okresního soudu v Mostě uložena povinnost přispívat na výživu nezletilého syna měsíčně částkou  5 tisíc korun. Tuto povinnost si však dotyčný od února letošního roku do současné doby, vyjma platby v červenci, včas a řádně neplnil. Jeho dluh na výživném se tak měl vyšplhat na 25 tisíc korun.

Ze stejného trestného činu je obviněn také 42letý muž z obce na Lounsku, který od dubna 2010 do března 2022 taktéž řádně a včas nepřispíval na výživu své nezletilé dcery. Přitom by měl dle rozsudku Okresního soudu v Lounech měsíčně k rukám matky poukazovat částkou 800 korun. Dluh na výživném se měl v tomto případě vyšplhat na 108 tisíc korun.

Pokud bude v obou případech vina prokázána, hrozí dotyčným podle zákona trest odnětí svobody až na jeden rok.

Od počátku letošního roku evidujeme v rámci lounského územního odboru již 54 případů kvalifikovaných jako trestný čin zanedbání povinné výživy.

12. září 2022
por. Mgr. Kamil Marek
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem