Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Další vykradená chatka

TEPLICKO - Snažte se zabezpečit majetek proti zlodějům. 

     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se vloupal do zahradní chatky v Duchcově. Zloděj překonal oplocení zahrádkářské kolonie a po vypáčení okna vnikl do jedné z chatek. Odnesl si úhlovou brusku, alkoholické nápoje a potraviny, oznamovatelka vyčíslila škodu na více jak osm tisíc korun, ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže.

     K vloupáním do různých objektů dochází poměrně často, jen od začátku roku jsme na Teplicku přijali oznámení o 13 vloupáních do bytů, šesti rodinných domů a více jak třiceti objektů v zahrádkářských koloniích.

     Je na každém majiteli, aby si svou nemovitost řádně zajistil a co nejvíce eliminoval možnost vloupání do objektu, zvlášť to pak platí před prázdninami, kdy lidé odjíždějí na dovolené a byty a domy zůstávají prázdné.

     Pomoci lidem se zabezpečením majetku má i projekt Policie České republiky „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“. Policisté pro spoluobčany připravili mobilní aplikaci „Zabezpečte se“, která je volně ke stažení na Google Play či App Store (více o projektu ZDE). Zároveň v rámci šíření osvěty o možnostech ochrany majetku směřované na širokou veřejnost probíhá do 30. června ve vybraných městech včetně Teplic informační kampaň, která spočívá ve vysílání spotů v síti obrazovek prostředků městské hromadné dopravy.

    Informace o možnostech zabezpečení majetku je možné najít také na stránkách https://www.stopvloupani.cz/.

Jaké jsou tedy základní rady před odjezdem na dovolenou?

  • Nechlubte  se svými majetkovými poměry.
  • Nezveřejňujte svůj odjezd  předčasně.
  • Zvažte zveřejňování svých zážitků z dovolené na sociálních sítích, může to být signálem pro zloděje, že je vaše nemovitost prázdná.
  • Uschovejte cenné věci a doklady do bezpečnostní  schránky nebo do domácího  trezorku, nejlépe pevně zabudovaném  ve zdi.
  • Zkontrolujte pečlivě okna a dveře, zda jsou zavřené, mechanické zábranné prostředky je vhodné doplnit elektronickým zabezpečením objektu (alarm, kamery, čidla, napojení na pult centrální ochrany apod.).
  • Nezatahujte závěsy, rolety a žaluzie.
  • Nenechávejte na pozemku žebříky  a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání  do vašeho rodinného domku nebo rekreačního objektu.
  • Svěřte  klíč od bytu, nebo domu spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který  ho bude pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku.
  • Můžete-li, vytvořte zdání, že je v bytě někdo přítomen (využijte elektronické spínací zařízení, které podle  nastavení např. rozsvítí  světla).
  • Zdokumentujte své cenné věci (seznam, fotodokumentace),  případně sepište  výrobní čísla přístrojů. Tyto informace  pomohou policii v pátrání a pojišťovnám  při likvidaci pojistné  události.

    por. Bc. Daniel Vítek

    tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem