Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

„Chraň sebe a svůj majetek“

LITOMĚŘICKO – Tentokrát beseda na téma BESIP. 

Starší lidé se často stávají terčem zájmu kapsářů, zlodějů, podvodníků i násilníků. Zranitelnější jsou i v silničním provozu. Také proto se v pondělí 30. května 2022 uskutečnila v Litoměřicích preventivní beseda na téma BESIP v rámci projektu „Chraň sebe a svůj majetek“. Tento projekt je realizován městem Litoměřice ve spolupráci s Policí ČR a Městskou policií Litoměřice opakovaně již od roku 2014. Jeho součástí byla např. i montáž bezpečnostních řetízků a kukátek na dveře bytů seniorů, která byla finančně podpořena ze strany Ministerstva vnitra ČR. Preventivní projekt je variabilní a přizpůsobuje se potřebám seniorů podle situace ve společnosti.

Preventivní beseda se uskutečnila tentokrát na žádost samotných seniorů, kteří si chtěli osvěžit a doplnit informace z oblasti BESIPu. Teplejší počasí je láká na výlety pěšky, ale i na bicyklech, protože nechtějí nic zanedbat, chtějí být předem dostatečně informováni. Na toto téma měli připraveno množství individuálních dotazů, na které jim odpovídali zástupci Policie ČR a MP Litoměřice. Policisté se jim snažili přiblížit jak se bezpečně pohybovat v dopravním prostředí jako chodec, jaké zásady platí při pohybu na stezkách pro chodce a cyklisty, na chodnících a přechodech a na komunikacích kde chodník chybí. Senioři si osvěžili také zásady pro bezpečný pohyb cyklistů na komunikacích, cyklostezkách a důležitost viditelnosti všech účastníků silničního provozu. Cílem besedy bylo předat seniorům informace a důležitá doporučení jak se chovat v dopravním prostředí, aby se do svízelných nebo krizových situací vůbec nedostali.

Druhá část besedy byla věnována aktuálním případům trestné činnosti páchané na seniorech. Speciálně také kyberprostoru a legendám, s kterými podvodníci nejvíce v této době útočí. Ať už jsou to falešní bankéři, kteří pod záminkou ohrožení účtu nutí poškozené přesunout své úspory na jimi stanovený „bezpečný“ účet a z poslední doby je to také opět legenda vojáka působícího v zahraničí, který potřebuje peníze na návrat do vlasti a slibuje ženám společný život a krásnou budoucnost.

Závěrem proběhla živá diskuze s velkým množstvím dotazů a nejedním příkladem nepříjemných zážitků a zkušeností ze strany samotných seniorů. Všichni účastníci akce obdrželi preventivní a informativní letáčky, luštitelský magazín a díky podpoře města Litoměřice také tašky s reflexním pruhem, reflexní pásky a žetony do nákupních vozíků.

Dne 31. května 2022
nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Beseda senioři

Beseda senioři 

Detailní náhled

Beseda senioři

Beseda senioři 

Detailní náhled

Beseda senioři

Beseda senioři 

Detailní náhled

Beseda senioři

Beseda senioři 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem