Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chcete investovat?

LITOMĚŘICKO – Opatrnost a rozvážnost se vyplatí! 

Pokud zvažujete, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli přislíbené vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a „naletět“ je poměrně snadné.
Vše většinou začíná velmi výhodnou nabídkou, např. v podobě internetové reklamy. Vedle investic různého charakteru nabízejí podvodníci také pomoc s nákupem virtuálních měn, často s příslibem velkého výnosu.

Případem obdobného charakteru se nyní zabývají také litoměřičtí kriminalisté. Přijali oznámení od 51letého muže z Litoměřic, kterého prostřednictvím mobilního telefonu oslovila v uplynulých dnech neznámá osoba. Tato mu nabídla zhodnocení finančních prostředků za pomocí virtuální měny. Litoměřičan se po vyslovení zájmu o nabízenou službu přihlásil do svého internetového bankovnictví a nechal se přesvědčit k instalaci aplikace, kterou mu neznámá osoba zaslala. Následně měl zasílat různé částky do tzv. "kryptopeněženky" a mělo dojít i k zhodnocování jeho financí. Do "kryptopeněženky" zaslal poškozený finanční prostředky v několika případech, kdy celková částka přesáhla jeden milion korun. K žádnému zhodnocení vložené částky ani k žádné výplatě peněz poškozenému nedošlo. Tato hotovost byla pravděpodobně odčerpána na „kryptoburzu“ do “ kryptopeněženek“, které jsou anonymní a jejichž trasování je obtížné.
Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu. Po neznámém pachateli intenzivně pátráme. V případě dopadení a soudem uznané viny hrozí neznámému pachateli až osmiletý trest odnětí svobody.

Doporučujeme:

  • Ke každé investici přistupujte jako k rizikové (obzvláště u kryptoměn) a nikdy k investování či nákupu kryptoměn nepoužívejte celé své jmění.
  • Před tím, než se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si, jak fungují velké burzy a investiční platformy a nákup a prodej kryptoměny.
  • Vždy pečlivě ověřujte věrohodnost investičního poradce či společnosti. Rozhodně nespoléhejte jen na internetové recenze, ty může napsat kdokoliv, tedy i podvodník.
  • Nespoléhejte na to, že podvodný web poznáte podle vzhledu, podvodné stránky bývají profesionálně zpracované.
  • NIKDY neposkytujte vzdálený přístup ke svému počítači.
  • Chraňte své osobní, přístupová hesla a údaje z platebních karet.
  • Pokud již údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.
  • Pozor na reklamy! Podvodníci si mohou jednoduše zaplatit reklamní kampaň s odkazy na svoje podvodné stránky. Takové reklamy se pak mohou objevit kdekoli, klidně i na prověřených stránkách.
  • Také na našichwebových stránkáchse můžete dozvědět více.

30. 3. 2023
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

investiceinvestice

vytisknout  e-mailem