Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Buďte vidět!

TEPLICKO - Policisté apelují na chodce, aby dbali na svou viditelnost; Opatrně s pyrotechnikou; Vybral cizí peníze... 

Buďte vidět!

     Přestože zákon o provozu na pozemních komunikacích již řadu měsíců ukládá chodcům pohybujícím se mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici, nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, povinnost mít na sobě prvky z reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu, mnoho lidí stále předpisy ignoruje a vydávají se tak značnému nebezpečí. Chodce, který na oblečení nemá prvky z retro reflexních materiálů totiž řidič často vidí až na poslední chvíli a značně se tak zvyšuje nebezpečí kolize.

     Zda nedošlo k porušení této právní úpravy, budou policisté zjišťovat i v souvislosti s dopravní nehodou, ke které došlo včera večer mezi Teplicemi a Lahoští, kde se řidič osobního vozidla se střetl s 27letým chodcem, který utrpěl zranění dolní končetiny, které si vyžádalo převoz do nemocnice.

     Míra zavinění účastníků nehody je předmětem dalšího prověřování dopravních policistů, kteří budou mimo jiné zjišťovat, zda chodec neporušil zákonnou povinnost mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu, nebo zda šel po správné straně komunikace. Zákon o silničním provozu totiž jasně stanovuje, že tam, kde není chodník, nebo je-li neschůdný, chodí se po levé krajnici, a kde není krajnice nebo je-li neschůdná, chodí se co nejblíže při levém okraji vozovky.

     Apelujeme na všechny chodce, ale i cyklisty a další účastníky silničního provozu, aby si uvědomili, jak je důležité být dostatečně vidět a v co největší míře tak eliminovat nebezpečí střetu s vozidlem. Reflexní pásky, ale také další reflexní doplňky či přívěsky, jsou dnes již snadno dostupné na mnoha prodejních místech, třeba i na poštách, v trafikách či na čerpacích stanicích. Dostačující může být i sportovní oblečení, boty nebo batohy, které již bývají reflexními prvky opatřeny.

 

Opatrně s pyrotechnikou!

     Stejně jako v jiných okresech, i policisté z Teplicka v posledních dnech věnují zvýšenou pozornost prodejcům, kteří nabízí zábavnou pyrotechniku. Hlídky kontrolují, zda jsou výrobky bezpečně uloženy, jsou opatřeny návodem v českém jazyce, nebo zda je při prodeji dodržována věková hranice kupujících. Včera například proběhla kontrola tržnic na Cínovci, kde policisté spolu s pracovníky České obchodní inspekce zjistili jedno pochybení při prodeji, venku byla vystavená pyrotechnika, která se smí prodávat jen uvnitř kamenných prodejen, porušení předpisů vyřešili pracovníci ČOI uložením pokuty. V kontrolách budou policisté pokračovat i během zítřka, více informací souvisejících s prodejem a užíváním pyrotechniky naleznete ZDE.

 

Vybral cizí peníze

     Z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku se bude před soudem zodpovídat 28letý muž, který měl vybrat z cizího účtu peníze. Podezřelý si dosud nezjištěným způsobem opatřil platební kartu poškozeného a v Bílině vybral prostřednictvím bankomatu z jeho účtu čtyři tisíce korun. Přestože se provedeným prověřováním nepodařilo jednoznačně zjistit, jak se podezřelý ke kartě dostal, kamerový záznam z bankomatu jednoznačně potvrzuje, že peníze vybíral právě on. Pokud bude důkazní materiál stačit soudci k vynesení odsuzujícího verdiktu, hrozí obviněnému až dva roky za mřížemi.

 

Vykradené auto

     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který v Trnovanech vykradl osobní vozidlo. Po rozbití okénka se vloupal do auta, ze kterého odcizil autorádio v hodnotě jeden tisíc korun. Další dva tisíce bude podle poškozeného stát výměna rozbitého okna. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže, za který hrozí pachateli v případě dopadení až dvouleté vězení.

 

 

30. 12. 2016, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem