Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Bezpečnostní opatření v Krupce

TEPLICE, KRUPKA - Policie ČR bude v sobotu v Krupce dohlížet na dodržování zákonů a zachování klidu a veřejného pořádku.  

            V návaznosti na oznámené shromáždění a pochod Dělnické strany sociální spravedlnosti v sobotu 9. dubna 2011 v Krupce na Teplicku pořádá tento den v Krupce shromáždění také iniciativa "V Ústí neonacisty nechceme“. Účastníci oznámeného shromáždění se chystají projít krupským sídlištěm ulicemi Komenského, Karla Čapka, Havlíčkova a Dukelských hrdinů. Účastníci protishromáždění se chtějí sejít v ulici K Háječku, která je spojnicí mezi ulicemi Komenského a Karla Čapka. Minimálně ve dvou místech, kde se obě trasy setkávají, reálně hrozí konflikt mezi účastníky obou shromáždění.
          
            Policie ČR chystá na sobotu 9. dubna bezpečnostní opatření, jehož cílem je minimalizovat bezpečnostní rizika a zachovat ve městě  klid a veřejný pořádek. Do opatření bude nasazena Krajská pořádková jednotka, policisté z pořádkové, dopravní a cizinecké policie, kriminalisté, připraveni budou policejní psovodi se psy a policisté s koňmi. Připraveny budou i pořádkové jednotky z  Liberce a Prahy. Situaci v Krupce bude monitorovat policejní vrtulník. Počet nasazených policistů se bude odvíjet od aktuální bezpečnostní situace. Zatím proto nemůžeme uvádět žádná konkrétní čísla.
            
            Policie ČR opakovaně jednala se zástupci obou shromáždění. Bez úspěchu jsme žádali Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, aby zvážila změnu trasy mimo sídliště. Z hlediska možností policejního zákroku představují úzké ulice v sídlištní zástavbě bezpečnostní riziko. Důležitou roli proto bude mít v sobotu v Krupce dvacítka  policistů z Antikonfliktního týmu ústecké a liberecké krajské policie - budou vysvětlovat a apelovat na účastníky obou shromáždění, aby respektovali příslušná ustanovení zákona o právu shromažďovacím, jinak bude muset být jejich shromáždění rozpuštěno.    
           
            Shromáždění iniciativy "V Ústí neonacisty nechceme" svolávají jeho organizátoři jako náboženské shromáždění. Náboženská shromáždění sice není třeba dopředu oznámit úřadu, ale i tato shromáždění spadají do režimu zákona o právu shromažďovacím. Účel takového shromáždění musí sloužit k projevům náboženského vyznání. O náboženské shromáždění nepůjde, pokud ho sice svolá církev, nicméně jeho cíl bude směřovat k vyjádření politického názoru, nesouhlasu s vedením radnice apod. Pokud je údajně náboženské shromáždění protidemonstrací proti určitým politickým názorům, nejde o výkon náboženské svobody. Uvedené shromáždění církve je jen "běžným" shromážděním bez oznámení a je třeba s ním tak nakládat. Takovéto shromáždění, přestože ho svolává církev nebo náboženská společnost, pak podléhá oznamovací povinnosti.
 
 
Na místě bezpečnostního opatření budou v sobotu 9. dubna 2011 poskytovat informace policistky z preventivně informačního oddělení krajského ředitelství Policie ČR:
 
mjr. Mgr. Jarmila Hrubešová      mobilní telefon 724 250 920 
por. Bc. Ilona Novotná               mobilní telefon 724 345 871
 
 
 
mjr. Mgr. Jarmila Hrubešová
vedoucí preventivně informačního oddělení
8. dubna 2011

vytisknout  e-mailem