Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Alkohol, drogy a mládež

ÚSTECKÝ KRAJ – Policisté kontrolovali bary a diskotéky. 

V minulých dnech spojených s podzimními prázdninami se policisté ve spolupráci s dalšími orgány státní správy při celostátních preventivních kontrolách zaměřili na zakázaný prodej alkoholu dětem. 

Realizované bezpečnostní opatření si kladlo za cíl preventivně působit v provozovnách, které jsou častým místem setkávání mládeže a souvisejícím zakázaným prodejem alkoholu.

Pozornost policistů, pracovníků orgánů sociálně-právní ochrany dětí, ale také České obchodní inspekce, hygienických stanic a Celní správy drogy a mládež
ČR se v Ústeckém kraji zaměřila na vytipovaná restaurační zařízení, kluby, bary, zábavní podniky, ale i venkovní akce spojené s prodejem alkoholu. Kontrolám se nevyhnuly ani podniky,  které provozují herní zařízení.

V rámci akce bylo celkem zkontrolováno 105 zábavních podniků a 500 osob. U 15 osob mladších 18 let byl výsledek provedené dechové zkoušky na alkohol pozitivní. Další 2 osoby měly pozitivní test na přítomnost omamných a psychotropních látek.

O důvodech nastavení věkových limitů u prodeje alkoholických nápojů, tabákových výrobků či hazardních her není třeba diskutovat. Dětský organismus i psychiku zmiňované faktory dokáží zásadně poškodit. Snažíme se proto v této oblasti působit preventivně nejen v rámci běžné dohledové činnosti, ale také při těchto intenzivních součinnostních akcích. Ty osobně vnímáme nejen jako nástroj postihu těch, kdo neoprávněně dětem alkohol či jiné zakázané výrobky či služby poskytnou, ale také jako apel ke společnosti, že je třeba se tématem stále zabývat.

Vzhledem k tomu, že je cílem především prevence, doplňují kontroly provozoven preventivní besedy s dětmi ve školách se zaměřením na zvyšování právního vědomí v oblasti závislostí.

Za zmínku stojí i aktuálně řešený problém s užíváním a distribucí nikotinových sáčků ve školách. Jedná se o sáčky, v nichž je obsažen čistý nikotin, v různých příchutích a o různé intenzitě. Tento fenomén se rychle rozšířil mezi dětmi na základních školách. Vzhledem k tomu, že tento produkt nepodléhá žádné právní úpravě ani regulaci, doporučují policejní preventisté školám, aby si tuto problematiku školy výslovně upravovaly ve svých školních řádech, neboť hrozí u dětí předávkování či poškození zdraví.

8. listopadu 2022
por. Mgr. Kamil Marek
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Alkohol, drogy a mládež

Alkohol, drogy a mládež 

Detailní náhled

Alkohol, drogy a mládež

Alkohol, drogy a mládež 

Detailní náhled

Alkohol, drogy a mládež

Alkohol, drogy a mládež 

Detailní náhled

Alkohol, drogy a mládež

Alkohol, drogy a mládež 

Detailní náhled

Alkohol, drogy a mládež

Alkohol, drogy a mládež 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem