Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Zbraňová amnestie skončila

KARLOVARSKÝ KRAJ – Výsledky. 

V rámci novelizace zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu byla vyhlášena všeobecná amnestie zániku trestnosti pro trestný čin nedovoleného ozbrojování, která trvala od 1. července do 31. prosince 2014. V tomto období lidé mohli beztrestně zlegalizovat zbraně, ale také odevzdat zbraně a střelivo přechovávané bez patřičného povolení. Za přechovávání střelné zbraně nebo většího množství střeliva mimo období zbraňové amnestie hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.
 
V Karlovarském kraji lidé odevzdali celkem 107 zbraní a 5568 kusů nábojů. Mezi zbraněmi se nejčastěji vyskytovaly krátké střelné zbraně, pak malorážky, opakovací zbraně a brokovnice. Zajímavostí byl odevzdaný belgický obranný granát, průmyslové trhaviny, bleskovice a také armádní imitační prostředky, které byly předány pyrotechnikům z Pyrotechnické služby Expozitury Teplice k odbornému zneškodnění.
 
A teď něco málo k postupu. U odevzdaných zbraní se nejprve ověřuje, zda po nich nebylo vyhlášeno pátrání. Poté se zasílají na expertízu k ověření, zda nimi nebyl v minulosti spáchán trestný čin. Do současné doby nebyla zatím v loňské amnestii u odevzdaných zbraní v Karlovarském kraji zjištěna spojitost se spácháním trestné činnosti. To se ovšem může změnit, jelikož expertízy u všech odevzdaných zbraní ještě neskončily.
 
Předchozí zbraňová amnestie proběhla v roce 2009 a pro srovnání, lidé při ní odevzdali celkem 203 zbraní, což je téměř o stovku více než při loňské zbraňové amnestii.
 
nprap. Kateřina Krejčí
9. 1. 2015

vytisknout  e-mailem