Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Senioři, nedůvěřujte cizím lidem

KARLOVARSKÝ KRAJ - Pozor na podvodníky. 

Policisté Karlovarského kraje varují před podvody páchanými na seniorech, jen od začátku letošního roku byly nahlášeny dva případy, kdy pachatelé ze seniorů pod různými smyšlenými záminkami vylákali přes dva miliony korun. 

Nikdy nevpouštějte cizí lidi do svého bytu, když se jim nepodaří vylákat z Vás peníze přímo, znají mnoho jiných způsobů, jak Vás okrást. Neukazujte nikomu, kde máte uložené úspory. Během Vaší chvilkové nepozornosti Vám je mohou nezvaní návštěvníci odcizit. Nedůvěřujte neznámým osobám, které vás osloví.

V případě, že někdo zvoní či ťuká, nikdy neotvírejte dveře dříve, než zjistíte, kdo je za nimi. Pořiďte si panoramatické kukátko a bezpečnostní řetízek, tyto bezpečnostní prvky vám umožní pohlédnout na osobu za dveřmi a vyvarovat se tak nebezpečí vniknutí cizí osoby do Vašeho bytu.

Pokud na Vás zazvoní opravář či pracovník jiných služeb (odečty plynoměru, vody apod.) a nemá řádné označení, neotvírejte dveře a nejprve si telefonicky na dané instituci ověřte, zda má pracovník u vás danou službu vykonávat. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, nabízenou službu odmítněte.

Nepodléhejte vidině levného nákupu, zprostředkování levnějších služeb či podomní nabídky výher v loterii, ve většině případů jde totiž o podvody. Nikomu nesdělujte své osobní údaje.

Nedůvěřujte každému, kdo Vás požádá o pomoc, zejména o pomoc finanční – podvodníci využívají důvěry a zranitelnosti zejména seniorů a vymýšlí si různé záminky k jejich okradení. Mohou Vás požádat o peníze pro jejich hladovějící děti, o finanční hotovost na opravu právě rozbitého motorového vozidla. Finanční hotovost nikdy nedávejte ani neznámým lidem, které za Vámi měli poslat vaši blízcí, a to ani v případě, že jste si tuto informaci ověřili.

Nenechte, aby na vás byl činěn nátlak od cizích osob ani od rodinných příslušníků k podpisu závažných dokumentů například o poskytnutí peněžní půjčky či převedení nemovitosti.

Udržujte dobré vztahy se sousedy, kteří vám mohou v případě potřeby pomoci. Důležitá telefonní čísla mějte pro případ potřeby na viditelném místě a v blízkosti telefonu.

Pokud se i přes naše preventivní rady stanete obětí trestného činu nebo v případě podezření ze spáchání protiprávního jednání, ihned volejte na linku 158.

nprap. Mgr. Věra Hnátková
8. 3. 2019

vytisknout  e-mailem