Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvodníci v kyber, peníze si hlídej - aneb Internetem bezpečně

KARLOVARSKÝ KRAJ – Nový preventivní projekt na kyberpodvody. 

Vzhledem k tomu, že roste počet tzv. „kyber podvodů“, vytvořili policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje ve spolupráci s Odborem analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje nový projekt pod názvem „Podvodníci v kyber, peníze si hlídej – aneb Internetem bezpečně“. 

Lstivých podvodníků, kteří číhají na internetu a okrádají důvěřivé lidi, stále přibývá. Přitom stačí pár nerozvážných kliknutí a z bankovního účtu mohou zmizet celoživotní úspory. Podvodníci vymýšlejí stále nové a nové metody, jak své oběti mohou okrást. Kromě falešných e-mailů a sms zpráv to jsou i podvody na sociálních sítích a především podvodné telefonáty. Ty patří především k těm nejzákeřnějším metodám. Oběťmi jsou přitom úplně všichni – od teenagerů až po seniory. Jak tomu předejít a nestát se obětí? Pomoci může jen vlastní obezřetnost a především vzdělanost v této oblasti.

V rámci projektu chtějí policisté více vzdělat veřejnost - ukázat lidem, jak probíhají kybernetické podvody a naučit je, jak jim nenaletět. S projektem jako první zavítali policisté na Městský úřad do Chebu. Dvouhodinové besedy se zúčastnilo více jak dvě desítky zaměstnanců. Vedoucí Odboru analytiky a kybernetické kriminality a zároveň zakladatel projektu „Internetem bezpečně“ mjr. Bc. Roman Kohout si připravil velmi zajímavý program. V něm např. vysvětlil, jak jsou nebezpečné volné Wi-fi sítě, jak dobře síť ochránit nebo kolik práce dá hackerovi proniknout do routeru, počítače či mobilního telefonu. Beseda byla prokládána aktuálními případy kybernetických podvodů, které se v poslední době v Karlovarském kraji staly. Besedy se zúčastnil i tajemník Městského úřadu Cheb pan Mgr. Václav Sýkora MBA, který po skončení besedy uvedl: „Jsem velice rád, že jsem se této besedy ohledně kybernetické problematiky mohl osobně zúčastnit. Byla pro mě i mé kolegy velice přínosná a zajímavá. A to především díky profesionálnímu a zároveň lidskému podání ze stany policistů Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje“. 

Další beseda se uskuteční v měsíci červnu, konkrétně na Městském úřadu Sokolov. Spoustu cenných informací můžete nelézt na webových stránkách : https://www.internetembezpecne.cz/ .

kpt. Bc. Zuzana Churaňová 
2. 6. 2023

Odkazy do noveho okna

Projekt na kyber podvody

Projekt na kyber podvody 

Detailní náhled

Projekt na kyber podvody

Projekt na kyber podvody 

Detailní náhled

Projekt na kyber podvody

Projekt na kyber podvody 

Detailní náhled

Projekt na kyber podvody

Projekt na kyber podvody 

Detailní náhled

Projekt na kyber podvody

Projekt na kyber podvody 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem