Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Peníze z něj vylákal podvodem

KARLOVARSKO – Hrozí mu až osmiletý pobyt za mřížemi. 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání 45letého muže z Karlovarska, kterého obvinili ze spáchání pokračujícího zločinu Podvod.

Takového protiprávního jednání se měl dopustit od března do dubna letošního roku, kdy osobně či telefonicky opakovaně kontaktoval pod smyšleným jménem poškozeného 52letého muže s tím, že po něm žádal poskytnutí půjčky. Potřebu peněz odůvodňoval různými připravenými legendami. Peníze potřeboval například na zaplacení pokuty či na úhradu elektřiny za topení své matky. Muže dále nepravdivě ubezpečoval, že mu vypůjčené peníze po vyplacení dědictví po svém zemřelém otci vrátí. Byl si přitom vědom toho, že svůj závazek nebude schopen uhradit. Z poškozeného muže měl postupně vylákat téměř 500 tisíc korun. Získanou finanční hotovost měl poté použít pro vlastní potřebu.

Za podvodné jednání mu tak v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let za způsobenou značnou škodu.

Prevence:
Podvodníci jsou schopni udělat cokoliv jen pro to, aby se dostali k Vašim penězům a úsporám. Využívají různé lsti, záminky a smyšlené legendy. Využívají Vaší důvěřivosti a snaží se působit jakkoliv na Vaše city. Nedůvěřujte proto neznámým lidem, nevěřte sebetragičtějším legendám a důkladně si ověřte, komu peníze půjčujete. Při podezření na podvodné jednání se obraťte na bezplatnou linku 158 nebo na nejbližší policejní služebnu.

prap. Eva Valtová
por. Bc. Zuzana Týřová
31. 12. 2019

vytisknout  e-mailem