Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Kriminalisté objasnili rozsáhlý případ podvodu

KARLOVARSKO – Muži jsou za jinou trestnou činnost již ve vazbě. 

Karlovarští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality rozšířili trestní stíhání dvou mužů ve věku 36 a 43 let, které obvinili ze spáchání pokračujícího zločinu Podvod, zločinu Padělání a pozměnění veřejné listiny a zločinu Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Nejprve měl 43letý obviněný muž na začátku května 2018 v úmyslu získat neoprávněný majetkový prospěch vystupovat pod smyšleným jmény, vydávat se za spolumajitele firmy založené v USA dovážející zboží z Číny do USA. Telefonicky měl reagovat na inzerát muže, který se týkal poptávky rychle návratné investice. Po několika telefonátech a upoutání zájmu měli společně i s druhým obviněným mužem přemluvit poškozeného muže po uvedení mnoha smyšlených nepravd nejprve k půjčce v hotovosti ve výši 600 tisíc korun na údajné zaplacení jednoho kontejneru zboží z Číny. Tuto částku po přemluvení zdvojnásobili a jako krytí měli poškozenému muži předložit padělané smlouvy s údajně notářsky ověřenými podpisy již mrtvého dlužníka, a to směnku na částku 1 600 000,- Kč ve prospěch poškozeného muže, přičemž rozdíl 400 000,- Kč měl být jeho zisk. Muž jim uvěřil a předal jim 1 200 000,- Kč. Po získání finančních prostředků přestali s poškozeným komunikovat a peníze užili pro vlastní potřebu. Poškozeného tak uvedli v omyl, čímž mu způsobili škodu 1 200 000,- Kč.

O pár dní později měli kontaktovat jiného muže, u kterého měl poškozený muž z předchozího případu uschované peníze. Po něm chtěli bez vědomí majitele peněz půjčit peníze, a to 600 000,- Kč. S tím však muž nesouhlasil, ale nechal se přemluvit na poloviční částku 300 000,- Kč. Domluvili se, že z toho bude mít několika desetitisícovou provizi a pokud bude potřeba, půjčené peníze mu ihned vrátí. I na tuto částku předložili smlouvu o půjčce mezi ním v postavení věřitele a opět dlužníka jako v předchozím případě, který již zemřel. Finanční prostředky i v tomto případě užili pro vlastní potřebu.

Na konci roku 2017 se měli oba obvinění muži sejít s 34letým mužem, se kterým byli společně ve výkonu trestu odnětí svobody a nabídnout mu výhodnou nabídku nákupu 3D tiskáren za částku kolem 28 000,- dolarů. Každý, že zaplatí jednu třetinu nákladů a provizi si po prodeji rozdělí. Muž jim měl předat kolem 200 tisíc korun, které si rozdělili mezi sebe pro vlastní potřebu. Na začátku roku 2018 přišli s další nabídkou nákupu 3D tiskáren, se kterou však již poškozený muž nesouhlasil. I přesto ho oba obvinění muži měli uklidňovat, že peníze dostane, ale že nastal problém. A k jeho vyřešení potřebují dalších 50 tisíc, které jim nakonec muž předal. S mužem se následně měli několikrát sejít, kdy ho uklidňovali smyšlenými grafy prodeje tiskáren a poté si zřejmě vymysleli, že došlo k chybnému vyplnění dokladů a je třeba zaplatit daň ve výši 120 tisíc korun. I tuto částku nakonec muž zaplatil. Muži pak následně tvrdili a vymýšleli si různé důvody, proč ještě nebyly 3D tiskárny v USA prodány, a to až do září 2018. Nakonec mu sdělili, že musí zaplatit ještě další platbu kolem 200 tisíc korun, které opět zaplatil. Následovaly další výmluvy o neustálých problémech s prodejem tiskáren a v polovině října 2018 mu měl 36letý muž sdělit, že tiskárny byly se ziskem v USA prodány, peníze přišly, avšak on je opětovně investoval, přičemž mělo dojít k jejich zablokování úřady v USA. Celou věc tak chtěl vyřešit úvěrem a z takto získaných prostředků oba muže vyplatit, což neučinil.

V dalším případě měli oba muži na jaře 2017 oslovit dalšího muže, se kterým se seznámili při svém výkonu trestu odnětí svobody, o kterém věděli, že chce investovat peníze a nabídli mu, že založí obchodní společnost v USA. Přes tu by nakupovali zboží v Číně a prodávali v USA. Za poplatky ohledně založení firmy měli po muži požadovat kolem 150 tisíc korun, které jim oproti směnce předal. Společnost poté měli údajně založit a obchodovat s různými věcmi. Pak z něj vylákali kolem 1 milionu korun na nákup 3D tiskáren jako v minulém případě. S mužem pak přestali komunikovat a peníze užili pro vlastní potřebu.

Celkem tak ve všech případech způsobili škodu kolem 4 milionů korun. Oba obvinění muži již byli trestně stíháni v listopadu roku 2018 za jinou trestnou činnost  viz případ zde. V polovině listopadu je soudce poslal do vazební věznice. Teď jim v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

nprap. Bc. Zuzana Týřová
5. 3. 2019

vytisknout  e-mailem