Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dopravní nehody se zvěří

KARLOVY VARY - Buďte obezřetní 

K dopravním nehodám, kdy se střetne vozidlo s lesní zvěří dochází po celý rok, statisticky významnější jsou měsíce červenec a  říjen. Zvěř přebíhá mezi remízky, z lesů do polí.
Většinou kritickou dobou jsou ranní , podvečerní hodiny a noc.Co se týká statistiky, ke střetům s lesní zvěří došlo v letošním roce již ve 28mi případech v celém kraji, na Chebsku to byla jedna nehoda, na Sokolovsku sedm a na Karlovarsku se stalo celkem 7 případů. Celková hmotná škoda na vozidlech byla ve výši jednoho a čtvrt milionu korun. Při těchto nehodách byly lehce zraněny dvě osoby .
Na Karlovarsku jsou nejčastějšími místy silnice u Bečova, Bochova v úseku až po Verušičky a na silnici 1/13 směrem na Ostrov u Nejdy. Například v posledních dvou měsících u Bochova vběhlo pod kola vozidla divoké prase, u Tepličky se střetl řidič s jelenem.
Na Sokolovsku se staly dopravní nehody s lesní zvěří u Vřesové, kde pod koly skončil srnec, u obce Černý Mlýn došlo ke kolizi s daňkem, u Nového Sedla vběhlo do jízdní dráhy vozidla divoké prase, na Bublavě byla usmrcena srna.
 Řidiči většinou uvádí že jim do dráhy z leva či zprava náhle vběhla lesní zvěř do jízdní dráhy.
Jestliže jedou velkou rychlostí pak většinou nemají šanci na jakoukoli  reakci a do zvířete narazí. Jsou také tací, kteří se snaží střetu zabránit tím, že začnou prudce brzdit. Mnohdy do zvěře stejně narazí, nebo nezvládnou řízení vozidla a skončí mimo vozovku.
Co má řidič na místě nehody s lesní zvěří udělat?
Téměř stejně jako při každé dopravní nehodě. Pokud je škoda vyšší 100 tisíc korun, nebo má havarijní pojištění, zavolá policii.  Někdy zraněná zvěř uteče zpět do lesa, mnohdy zaplatí střet s autem svým životem.V případě, že je zvěř usmrcena odevzdá ji řidič příslušnému mysliveckému sdružení nebo uživateli honitby.
Pod kola může vběhnout také jiné zvíře?
 Jistě, řidiči musí dávat pozor také na zvířata domácí. Například na silnici mezi obcemi Abertamy a Jáchymov vběhl pes do jízdní dráhy osobního vozidla. Majitel svého psa dostatečně nezajistil. Projíždějící řidička nestačila včas zareagovat a do psa narazila. Ten byl nárazem odmrštěn a následně usmrcen.
Závěrem bych ráda upozornila na nebezpečí střetu s lesní zvěří, může to potkat každého řidiče, zejména v tomto období.
 
por.PhDr.Papežová Zdeňka
Dne 15.10.2010
 
 

vytisknout  e-mailem