Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Buďte vidět!

KARLOVARSKÝ KRAJ – V těchto dnech probíhají akce na viditelnost. 

Podzimní období je specifické nejen změnou teplot, ale i tím, že se později rozednívá a brzy stmívá. Proto by měli být opatrní zejména nejzranitelnější účastníci silničního provozu, kterými jsou chodci a cyklisté a jejich bezpečnost je v těchto dnech na prvním místě. 

Na území Karlovarského kraje v současné době probíhají intenzivněji preventivní akce zaměřené právě na viditelnost osob v silničním provozu. Na těchto akcích spolupracují policejní preventisté z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje s BESIPem a také s Městskými policiemi. Policejní preventisté tedy v těchto dnech rozdávají chodcům i cyklistům, kromě drahocenných preventivních rad jak být vidět, i různé reflexní předměty jako např. reflexní klíčenky, pásky, tašky z reflexních materiálů, tkaničky či světla, které zvýší jejich viditelnost. 

Vidět a být viděn je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích, které platí pro všechny účastníky provozu. Za snížené viditelnosti toto pravidlo platí dvojnásob, proto buďte vidět i Vy a používejte reflexní prvky, které ve světlech projíždějících vozidel výrazně září. Když budete vidět na dostatečnou vzdálenost, řidiči mohou včas zareagovat a předejít tak střetu s tragickými následky.

Při snížené viditelnosti noste oblečení jasných barev, abyste byli lépe vidět v šeru, ve tmě či za mlhy. Vhodným používáním reflexních prvků lze zabránit střetu chodce s vozidlem. Dnes je možné pořídit si mimo reflexních pásek či vest i mnoho přívěšků, nášivek či dalších reflexních doplňků. Reflexní doplňky doporučujeme umístit viditelně, zejména na končetiny směrem do komunikace. Chodec musí být viditelný pro ostatní účastníky provozu ze všech stran, tedy zepředu i zezadu. 

Chodci by měli mít vždy na paměti to, že žádný řidič nedokáže zastavit vozidlo, pokud chodce zahlédne na poslední chvíli anebo pokud mu někdo náhle vstoupí nebo vběhne do jízdní dráhy. 

nprap. Mgr. Věra Hnátková
27. 10. 2023

Odkazy do noveho okna

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

Viditelnost chodců

Viditelnost chodců 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem