Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Viditelnost chodců a cyklistů

Praha venkov – ZÁPAD – Policisté zejména v zimních měsících upozorňují děti a dospělé na nedostatečnou viditelnost. 

Policisté z Prahy venkov – západ společně s krajským koordinátorem BESIPu Ing. Miroslavem Poláchem v průběhu ledna i února uspořádali několik preventivních akcí, při kterých upozornili účastníky silničního provozu na význam jejich viditelnosti. Do akcí se aktivně zapojili také strážnici městské policie.

Cílem akcí bylo opakovaně upozornit na základy bezpečného pohybu po pozemních komunikacích, zejména za snížené viditelnosti, a eliminovat dopravní nehodovost chodců a cyklistů. Stejná pravidla jako pro jízdu na kole platí i pro jízdu na koloběžce, proto zejména dětem připomínáme povinnost nosit helmu správně nasazenou a zapnutou nejen při jízdě na kole, ale i na koloběžce.

Dospělým i dětem byly rozdány reflexní prvky s vysvětlením správného používání.

Součástí těchto akcí byly i besedy ve třídách základních škole pro 1. a 2. třídy. Dětem jsme vysvětlili základní pravidla bezpečného chování v silničním provozu, která se jich týkají jako chodců, cyklistů, ale i spolujezdců v autě.

Připomínáme, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.

Pamatujte na stále stejné a známé pravidlo „Vidět a být viděn“.  

Na závěr si dovolím zavzpomínat na výše zmíněného Ing. Miroslava Polácha, který nás náhle opustil počátkem března. Oceňuji jeho práci, kterou odvedl pro celý Středočeský kraj jako krajský koordinátor pro BESIP a přispěl tak k bezpečnosti v dopravě.  

por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – Západ
12. března 2024

Odkazy do noveho okna

prevence viditelnost

prevence viditelnost 

Detailní náhled

prevence viditelnost

prevence viditelnost 

Detailní náhled

prevence viditelnost

prevence viditelnost 

Detailní náhled

prevence viditelnost

prevence viditelnost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem