Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodníci lákají na příspěvek na bydlení

PRAHA VENKOV-ZÁPAD – Pokud vám přišla SMS s odkazem na stránky Ministerstva práce a sociálních věcí, zbystřete! 

I když jsou občané na veškeré typy podvodů opakovaně upozorňováni, nedaří se bohužel jejich počty snižovat.

Upozorňujeme na nové další triky kybernetických útoků, které se schovávají za nabídky příspěvku na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí. Podvodné zprávy Vám mohou přijít e-mailem nebo SMS zprávami. Obsahovat mohou text, jako jsou například: „Je vám poskytnut příspěvek na bydlení po dobu 3 měsíců od „MPSV“ nebo „MPSV informuje v rámci programu bydlení, že máte k dispozici příspěvek“. Takové či obdobné zprávy Vám přijdou spolu s odkazem na webové stránky věrně napodobující oficiální web Ministerstva práce a sociálních věcí. Jazyková kvalita textu zpráv se v různých verzích liší, nicméně ale jde o strojový překlad, který můžete pozorným přečtením odhalit.

Jedním z poškozených je i 40letý muž. Tomu zaslal podvodník SMS zprávu s odkazem na Ministerstvo práce a sociálních věcí a možností získání příspěvku na bydlení. Muž na odkaz klikl, čímž byl přesměrován na stránky podobající se skutečné webové stránce MPSV. Tam byl vyžádán k přihlášení do svého internetového bankovnictví. Po vyplnění veškerých údajů potvrdil transakci a poté zjistil, že mu byla z účtu odečtena částka ve výši téměř 47 tisíc Kč. 

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání 2 trestných činů, a to podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za to hrozí pachateli v případě jeho zjištění a dopadení trest odnětí svobody až na dvě léta.

Jak smishing rozpoznat a jak postupovat?

  • Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.
  • Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.
  • SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.
  • Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.
  • Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navedou, neklikejte na něj.
  • Nikdy nepřeposílejte nikomu žádné autorizační kódy.
  • Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.

Policie ČR varuje:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se Vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a Vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly Vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
18. listopadu 2022

vytisknout  e-mailem