Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Falešný bankéř v akci

PRAHA VENKOV – ZÁPAD – Žena se řídila pokyny podvodníka a přišla o více než jeden milion korun. 

Kriminalisté z Prahy venkov-západ se zabývají případem falešného bankéře, za něhož se vydával neznámý pachatel. Tomu se podařilo vystrašit ženu pod legendou napadení jejího účtu, kdy může přijít o veškeré své peníze. Od té chvíle se žena řídila instrukcemi a přišla o nemalé peníze.

Na konci května telefonicky kontaktoval 44letou ženu neznámý muž, který se představil jako osobní bankéř a jeho povinností je oznámit, že jí někdo napadl účet a je potřeba v tomto udělat kroky. Žena z obavy, že by mohla přijít o veškeré své finance, postupovala poctivě podle pokynů „ochotného bankovního rádce“. 

První instrukcí byla ta, že je nutné zažádat o předem schválený úvěr v maximální výši, a to údajně z bezpečnostních důvodů, aby si nemohl úvěr na ni vzít pachatel, který se pokoušel účet napadnout. Jako druhý krok následovalo převedení peněz z půjčky, včetně těch, které v internetovém bankovnictví měla a odeslat je na několik účtů zřízených bankéřem, tedy podvodníkem. Vzhledem k tomu, že žena měla více svých účtů, podvodník ji přesvědčil k tomu, aby pro jistotu i z těchto odeslala všechny finanční prostředky na konkrétní účty, které jí zřídil. Žena rádoby bankéře do posledního bodu poslechla a nakonec mu sdělila přihlašovací údaje k elektronickému bankovnictví a ten během chvíle odčerpal veškeré peníze. 

Poškozená naletěla zkušenému podvodníkovi, kvůli němuž a její důvěřivosti přišla o více než jeden milion korun českých.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to z podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě jeho zjištění hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

PREVENCE:

Vishing neboli podvodné navolávání, je stále aktuální téma. Tento případ je typově jeden z nich, ale způsobů páchání a smyšlených legend, které pachatelé používají, je daleko více a uvedeme si některé v tomto článku.  

Telefonní hovory od bankéřů a policistů o napadení účtu jsou vždy PODVOD!

Pachatelé se v rámci vishing podvodů nejčastěji vydávají za bankéře nebo jiné úřední osoby s tím, že užívají reálná jména a telefonní čísla, která lze běžně dohledat na oficiálních stránkách institucí. Před hovorem si podvodníci často zjistí o dotyčném základní osobní informace, aby nabyli vyšší důvěryhodnosti. A co si budeme říkat? Na internetu je o nás více informací, než by bylo vhodné. Podvodníci poté oběti kontaktují s legendou napadení jejich bankovního účtu a naléhají, že je potřeba co nejdříve převést prostředky na zabezpečený účet, aby o své peníze nepřišly. 

„Bankéř“ používá více způsobů. Například vyzve svého „klienta“, aby nejprve v hotovosti vybral veškeré své finanční prostředky z běžného, případně i spořicího účtu, poté aby si online vyžádal předschválený úvěr a hotovost pak vložil do vkladomatu na virtuální měny dle poslaných instrukcí. Další častý způsob, který používají, je vylákání peněz i v rámci chatovacích mobilních aplikací, když zasílají obětem velké množství QR kódů, které slouží jako příkaz k transakci.

Policie tedy varuje, NIKDY:

  • Nereagujte na podobné hovory.
  • Pokud podvodný hovor již přijmete, zaznamenejte si ho a následně se s těmito podklady obraťte na svoji banku nebo na policii.
  • Nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní (autorizační) kód, který Vám přišel formou SMS zprávy, ani jiné citlivé a bezpečnostní údaje z vaší platební karty nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikomu neposkytujte vzdálený přístup do vašeho zařízení, a to i když se jedná o osobu, kterou znáte nebo o bankovní instituci.
  • Neumožňujte nikomu převod finančních prostředků přes váš bankovní účet.
  • I když se veškeré okolnosti tváří, že jednáte s oficiální institucí, zbystřete. Banky po vás nikdy nebudou žádat provedení převodu, výběr z vašeho účtu v rámci zabezpečení ani vkládání finančních prostředků do vkladomatů na kryptoměny.
  • Dávejte si pozor při prodeji zboží, pokud vám chce někdo zaplatit, stačí mu číslo vašeho bankovního účtu.
  • Nenechte se do ničeho tlačit, obchod s dotyčným zrušte, jakmile máte pochybnosti.
  • Pokud jste se již stali obětí podvodníků, nenechte se zastrašit a věc oznamte policistům na tísňové lince 158.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizujte software, antivirový program, firewall.
  • Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.)

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje


por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov - ZÁPAD
7. června 2023

vytisknout  e-mailem