Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Posilněn alkoholem usedl za volant

Praha venkov – ZÁPAD – Řidič měl téměř 1,5 promile alkoholu v dechu. 

Ve čtvrtek 20. února krátce po půlnoci zastavili policisté z Obvodního oddělení Libčice nad Vltavou ke kontrole řidiče, který projížděl obcí Tursko. Následně policisté řidiče vyzvali k tomu, aby se podrobil dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, ta prokázala, že řidič před jízdou požil alkohol a bylo mu naměřeno téměř 1,4 promile alkoholu v dechu. Muž pak uvedl, že před jízdou vypil několik sklenic vína. Na místě mu byl zabaven řidičský průkaz a dopustil se trestného činu řízení ve stavu vylučující způsobilost, kterou si přivodil požitím většího množství alkoholu. Muži může hrozit zákaz řízení motorových vozidel na jeden rok až deset let, pokuta ve výši 25.000 až 50.000 Kč nebo i  trest odnětí svobody až na tři roky.

Řízení pod vlivem alkoholu do 0,3 promile
V případě řízení vozidla pod vlivem alkoholu, kdy prokázané množství nepřesáhne 0,3 promile, se daná osoba dopouští přestupku. V tomto případě není jednání trestáno žádným bodovým hodnocením.

S  řidičem je zahájeno správní řízení, sankcionované finanční pokutou 2.500 až 20.000 Kč. Zároveň řidiči hrozí zákaz řízení motorových vozidel na 6 až 12 měsíců.

Řízení pod vlivem alkoholu nad 0,3 promile
Jestliže je řidiči prokázán alkohol v krvi nad 0,3 promile, stále se ještě nedopouští trestného činu a přečin je kvalifikován jako přestupek. Je trestán udělením 7 bodů v rámci bodového hodnocení a pokutou od 2.500 do 20.000 Kč. Dále je možné řidiči udělit zákaz řízení motorového vozidla od 6 do 12 měsíců.

Řízení pod vlivem alkoholu nad 1 promile
V případě, že je řidiči prokázáno, že za volant usedl s více než 1 promile alkoholu v krvi, dopustil se trestného činu řízení ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky.

Trestem za takové chování je udělení 7 bodů v rámci bodového hodnocení. Jakožto trestný čin je řízení ve stavu vylučujícím způsobilost posuzováno soudem. Trestem v takovém případě může být trest odnětí svobody až na dobu 3 let, zákaz řízení motorového vozidla v době 1 až 10 let a  pokuta ve výši 25.000 až 50.000 Kč.

Řízení motorových vozidel po požití alkoholu nebo jiných návykových látek je zcela nepřijatelné a bezohledné. Řidič ohrožuje nejen sám sebe, ale především ostatní účastníky silničního provozu.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
25. února 2020

vytisknout  e-mailem