Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prázdniny z pohledu Policie ČR

Policisté během dopravně bezpečnostních akcí během letních prázdnin řešili téměř 79 tisíc přestupků. 

V období letních prázdnin šetřila Policie ČR celkem 16 583 dopravních nehod, při kterých na našich silnicích vyhaslo 80 lidských životů.  V 341 případech došlo při dopravních nehodách k těžkému zranění. Zaznamenáváme tak pokles ve všech základních oblastech dopravní nehodovosti, mimo počtu lehce zraněných. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patřilo, jako již dlouhodobě, nevěnování se plně řízení vozidla, nesprávné otáčení nebo couvání a jiný druh nesprávné jízdy.

Faktorů, které dlouhodobě ovlivňují vývoj dopravní nehodovosti, je celá řada, patří mezi ně zejména samotné chování účastníků silničního provozu, povětrnostní podmínky, technický stav vozidel a také komunikací, dopravní výchova a v neposlední řadě také kontrolní činnost Policie ČR.

"Letní prázdniny patří z pohledu bezpečnosti silničního provozu jednoznačně k nejvíce rizikovým obdobím roku. Policisté tradičně v průběhu léta dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu na území celé ČR v rámci plánovaných kontrolních a preventivních opatření. Přestože bylo při letních dopravních nehodách usmrceno 80 osob, oproti loňskému roku evidujeme pokles fatálních následků. Na českých silnicích zemřelo za letošní letní období  o 20 osob méně než v roce předešlém, konstatuje náměstek policejního prezidenta genmjr. Tomáš Lerch

Policisté během dopravně bezpečnostních akcí  během letních prázdnin řešili téměř 79 tisíc přestupků, což je v porovnání s loňským rokem o 7 tisíc přestupků více. 

Pozitivně se projevila přítomnost dopravních policistů na silnicích v průběhu celých prázdnin. Dopravní policisté prováděli nespočet dopravně bezpečnostních akcí, které byly zaměřeny na hlavní příčiny dopravních nehod  a jejich následky, ale také celou řadu dopravně preventivních akcí a kampaní ve spolupráci s dalšími subjekty", sdělil ředitel Ředitelství služby dopravní policie PP ČR plk. Jiří Zlý.

V průběhu léta se dopravní policisté zaměřili na řidiče osobních i nákladních vozidel, motocyklisty, řidiče autobusů, na tranzitní dopravu či vážení nákladních vozidel. Kontrolovali také dodržování nejvyšších předepsaných rychlostních limitů a přítomnost alkoholu či jiných omamných látek u účastníků silničního provozu.

"Velký podíl na zvyšování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu mají ukáznění a ohleduplní účastníci silničního provozu, těm patří velké poděkovaní dopravních policistů za dodržování předpisů, ohleduplnost, toleranci a ukázněnost. Do dalších měsíců, nejen tohoto kalendářního roku, přejeme všem účastníkům silničního provozu, motoristům nevyjímaje, mnoho šťastných kilometrů a vždy bezpečný návrat do cíle"konstatoval ředitel Ředitelství služby dopravní policie PP ČR plk. Jiří Zlý.


kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
9. září 2022

Související dokumenty

  • prezentace
    Velikost souboru:13,0 MB / formát PPTX

vytisknout  e-mailem