Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor, abyste, vědomě, či nevědomě, nelegalizovali podvodně získané peníze

Praha venkov - východ/KRAJ - Středočeští kriminalisté řeší další způsob podvodného jednání. Mladý muž, který reagoval na inzerát, se sám stal obviněným. . . 

Kriminalisté z oddělení kyberkriminality Krajského ředitelství policie Středočeského kraje se v současné době zabývají prvním případem, kdy se mladý muž na základě inzerátu na sociálních sítích stal legalizátorem výnosů z trestné činnosti – tedy legalizoval finanční prostředky získané z předešlých podvodů, rovněž na internetu.

Dnes již obviněný 18letý mladý muž reagoval na inzerát zveřejněný v internetové komunikační síti „Telegram“, kdy inzerent pod přezdívkou „Maverik“, nabízel provizi z finančních částek, které bude moci zaslat na účet osoby, která si chce tímto způsobem přivydělat. Po ponechání této provize převede (zakoupí) za zbylé finanční prostředky bitcoiny, a ty následně převede na účet „Mavericka“.

Následně pak přišly na účet mladého muže tři částky ve výši několika desítek tisíc korun, z nichž si vždy ponechal sedm procent, ostatní peníze převedl na bitcoiny a poukázal na účet, jehož číslo mu předal inzerující.česká pošta.png

Jednalo se ale o podvodně vylákané finanční prostředky. Peníze pocházely z účtů tří žen, které prostřednictvím bazarových portálů nabízely k prodeji elektrokolo, brusle a komodu. Na jejich inzeráty reagovaly prostřednictvím aplikace WhatsApp kupující (ve všech případech se jednaloo ženy), které měly o věci zájem. S prodávajícími pak domluvily podmínky platby a ženám zaslaly internetové odkazy vypadající jako stránky České pošty a Zásilkovny s požadavkem vyplnění údajů o platební kartě a přístupových údajů do internetového bankovnictví. Všechny ženy pak ale zjistily, že na svůj účet neobdržely peníze zanabízené věci, ale naopak z jejich účtů jim byla několika desetitisícová částka odepsána.

Osmnáctiletý mladík, který reagoval na inzerát s možností přivýdělku, se tak stal jedním z podezřelých v podvodném řetězci. Kriminalisté mu již sdělili obvinění z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti podle § 217 odst. 1 trestního řádu, za který vymezuje trestní zákoník trest až ročního odnětí svobody. 

Inzerát nabízející přivýdělek s provizí již na komunikační službě „Telegram“ není. Kriminalisté v rámci případu prověřují, kdo byl jeho původcem, ale i další osoby, které z účtů žen odčerpaly desetitisícové částky.

INFORMACE

V souvislosti s rostoucími škodami, které způsobují neznámí pachatelé prostřednictvím phisingových podvodů, roste i potřeba těchto osob svéč.pošt.jpg výnosy legalizovat. Středočeští kriminalisté zaznamenali nabídky přivýdělků v podobě dispozičních práv k bankovním účtům nebo přeposlání příchozích plateb s legendou, že např. z důvodu exekuce nemohou mít vlastní bankovní účet, nebo že se jedná o dělení plateb od drobných investorů za účelem minimalizace výše bankovních poplatků.

Osoby, které tuto trestnou činnost páchají, si vyhledávají majitele českých bankovních účtů a ty pak využívají k převodu peněz při phishingových podvodech. Majitelé těchto účtů, ať už vědomě nebo nevědomě, pomáhají pachateli k legalizaci výnosů z trestné činnosti nebo zastření původu těchto prostředků.

JAK SE PODOBNÝM PODVODŮM BRÁNIT

Pokud prodáváte zboží přes inzertní portály, NIKDY nesdělujte kupujícímu citlivé údaje ke své platební kartě. Kupujícímu stačí jediné – pouze číslo vašeho účtu. Není jediný důvod komukoliv cizímu poskytovat údaje z vaší platební karty. V žádném případě se nenechte zmást fiktivní platební bránou.

Rovněž buďte obezřetní v případě inzerátů nabízejících finanční provizi za přeposlání finančních prostředků či bitcoinů na jiné účty. Sami se tak stáváte podezřelými z trestné činnosti – ať už vědomě, či nevědomky. Trestní zákoník kvalifikuje toto jednání jako trestný čin – legalizace výnosů z trestné činnosti.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
3. srpna 2022

vytisknout  e-mailem