Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

!Podvod!

Praha venkov – východ – Žena z Čelákovic přišla o 427 tisíc korun. 

V úterý 26. dubna tohoto roku kontaktoval telefonicky falešný bankéř 52letou ženu z Čelákovic, kterou pod známou legendou ohrožení finančních prostředků na jejím bankovním účtu vmanipuloval do provedení finanční transakce.

Důvěřivá žena postupovala dle přesných instrukcí podvodníka a z obavy o své úspory provedla výběr veškeré hotovosti z „ohroženého“ bankovního účtu. Následně přistoupila na údajně dočasné vložení finančních prostředků do kryptoměn, čímž měly být peníze ochráněny do doby, než se problém s ohroženým účtem vyřeší. Finanční hotovost po opětovném zaslání QR kódů vložila do daného bitcoinmatu a to celkem v 13ti vkladech do kryptoměny. Peníze však nenávratně zmizely ve virtuální peněžence podvodníka, který tak ženu připravil o 427 tisíc korun.

Policisté opět varují občany!

Oproti online převodům je tento přístup ještě více rizikový. Hotovostní transakce nemůže banka v případě podezření zastavit ani zablokovat a jakmile je převod na kryptoměnu realizován, nejde ho už prakticky nijak zvrátit.

Jak nenaletět?

  • Vždy si důvody takových telefonátů ověřujte na oficiálních kontaktech bankovních či finančních společností či dalších organizací, za které se podvodníci v dané chvíli vydávají.
  • Pamatujte, že banky ani Policie České republiky s provozovateli tzv. vkladomatů nespolupracují.
  • Případné ohrožení bankovních účtů klientů řeší banky samy a nepotřebují k tomu zasílání přístupových údajů či údajů z platebních karet.
  • Nikdy nenakupujte kryptoměny na adresy, které Vám někdo jiný předá ani je na takové adresy nepřevádějte, pokud nejde o legitimní a vámi zamýšlenou platbu.

Co dělat, pokud jste se Vy nebo někdo z Vašeho okolí s takovým podvodem setkali?

  • Nereagujte na podobné hovory a v žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
  • Nikdy nikomu nedůvěryhodnému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizujte software, antivirový program, firewall.
  • Buďte neustále ostražití, protože cílem podobného podvodného jednání se skutečně může stát kdokoliv.
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.) a neprodleně kontaktujte Policii ČR na lince 158 i bankovní instituci, případně se pokuste probíhající hovor zaznamenat.

VishingVishing

por. Bc. Lucie Nováková
28. dubna 2022

vytisknout  e-mailem