Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod na seniorech

Praha venkov - VÝCHOD - Podvodníci opět zaútočili na seniory s legendami vnuk a nemocnice! 

Senioři patří mezi nejohroženější skupiny osob v naší společnosti. Díky své důvěřivosti se často stávají snadným cílem pro zloděje a podvodníky. Ve středu 19. ledna 2022 přijali brandýští policisté oznámení od tří žen ve věku 77, 82 a 84 let, od kterých se zatím neznámý pachatel pokusil vylákat nemalou finanční hotovost.

Podvodné telefonáty zněly ve všech případech velmi podobně: Volá lékař s tím, že „Váš syn je po těžké autonehodě hospitalizovaný v nemocnici. Při nehodě způsobil značnou škodu na jiném vozidle a je potřeba ji uhradit. Můžeme se dohodnout na finančním vyrovnání bez vyrozumění Policie ČR, nikomu o tom neříkejte a jednejte rychle.“

S touto známou legendou tentokrát podvodník neuspěl, obezřetné seniorky mu požadovanou finanční hotovost nevydaly a věc oznámily policistům.

Policisté v této souvislosti opět upozorňují občany:
Každý podobný podezřelý telefonát si ihned ověřte. Zavolejte příbuzným, kterých se údajná událost týká. Pokud zjistíte, že se jedná o podvodný telefonát, kontaktujte Policii ČR na linku 158 a věc oznamte. Nikdy své peníze nesvěřujte neznámým osobám.

Policie ČR přistoupila k aktivní osvětě také prostřednictvím telefonního kontaktu realizovaného robotem. Seniorům se staročeskými jmény a pevnými linkami doma tak může zazvonit telefon s následujícím vzkazem:
"Dobrý den, varování Policie České republiky. Věnujte, prosím, pozornost tomuto oznámení. Pokud se Vás bude někdo snažit přesvědčit, že je Váš příbuzný nebo že Vašeho příbuzného zastupuje jako doktor či notář a bude od Vás chtít poslat peníze na účet nebo si je bude chtít u Vás sám vyzvednout, vždy si tuto informaci ověřte a v případě podezření kontaktujte, prosím, Policii České republiky, a to na telefonním čísle 158. Děkujeme. Policie České republiky."

Související odkaz: Informace Policie České republiky - varování senioři.wav

por. Bc Lucie Nováková
20. ledna 2022

vytisknout  e-mailem