Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Odraďte zloděje od vloupání

PRAHA VENKOV - VÝCHOD - Rady, jak snížit riziko vloupání do nemovitostí 

Policisté evidují každoročně několik tisíc vloupání do bytů a rodinných domů a škody se vyšplhají na částky s více jak šesti nulami. Středočeští policisté se proto připojili k celorepublikové snaze snížit počet vloupání do obydlí a připravují již několik let preventivní projekty týkající se zabezpečení nemovitostí před nezvanými návštěvníky.

Nejprve je provedena analýza nápadu trestné činnosti v daném území a následně vytipovány rizikové lokality. Do těchto lokalit poté vyrážejí pracovníci preventivně informačních skupin společně s kolegy z příslušných obvodních oddělení a upozorňují občany na možná rizika vloupání do jejich nemovitostí. Distribuují letáky s preventivní tématikou a diskutují s lidmi o zabezpečení jejich obydlí. Samozřejmě je do těchto oblastí směřován větší počet hlídkujících policistů a to i z řad neuniformovaných složek.
 
I přes tyto preventivní aktivity se bohužel nedaří majetkovou trestnou činnost zcela vymýtit. Je důležité, aby občané sami dbali o svůj nemovitý majetek, na zloděje se připravili a snížili tak pravděpodobnost vloupání do objektu. Zloději jsou velmi vynalézaví a překonají i nemalé překážky. Samozřejmostí je dnes nainstalovat si do nemovitosti zabezpečovací zařízení. Jedná se buď o mechanické, či elektronické zabezpečení. I tyto systémy však nejsou všemocné.
 
Přinášíme proto několik tipů, jak snížit riziko vloupání do bytu, či domu:
 
  • Dobré sousedské vztahy jsou k nezaplacení
Ochotní a všímaví sousedé, jsou mnohdy lepší než drahý alarm. Udržujte dobré sousedské vztahy a pokud odjíždíte, požádejte souseda, aby nemovitost během vaší nepřítomnosti zkontroloval. Domluvte se na pravidelném vybírání poštovní schránky.
 
  • Informace na sociálních sítích mohou nalákat zloděje
Vyvarujete se zveřejňování informací o odjezdu z domova na vašem internetovém profilu. Pachatelé mohou i tímto způsobem zjistit, že váš byt, či dům nebude obýván a tím pádem je nikdo nebude rušit při krádeži.
 
  • Cenné věci a finance patří do banky
Velkou finanční hotovost, šperky, cenné sbírky známek a podobné věci nenechávejte nikdy doma. Vložte je na účet, či do bezpečnostní schránky v bance. Pokud máte doma cenné předměty, které nemůžete převézt do úschovy, pořiďte si jejich alespoň jejich fotografie. U drahých spotřebičů uschovejte doklady o koupi. V případě krádeže ulehčíte policistům práci s jejich identifikací. Dobře schovejte i klíčky od auta. Nenechávejte je viset spolu s ostatními klíči na věšáku u dveří.
 
  • Zavírejte okna i dveře, vytáhněte rolety
Před odchodem pečlivě zamkněte dveře a zavřete okna. I pootevřená „ventilačka“ poslouží pro vniknutí do domu. Okna zabezpečte bezpečnostní folií a dveře opatřete kvalitním bezpečnostním zámkem. Nenechávejte také stažené rolety, nebo žaluzie. Pokud jsou okna kryta závěsy, či roletami, dáváte jasně na vědomí, že v nemovitosti nikdo není.
 
  • Elektrospínač může odradit
Nainstalujte si po dobu své nepřítomnosti v obydlí elektrospínač, s jehož pomocí se občas rozsvítí světlo, nebo se zapne televize. Zloděj tak získá pocit, že v domě, či bytě někdo je. V některých případech pachatele odradí i nainstalovaná kamera, nebo alarm. Mnohdy postačí i jejich makety.
 
 
 
nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
 
 

vytisknout  e-mailem