Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Už víte, jak probíhá silniční kontrola a co vše musíte mít v pořádku?

RAKOVNICKO – Na co být připraven, když Vás zastaví hlídka policie. 

Řidič motorového vozidla musí nejdříve na výzvu policisty zastavit vozidlo (nejlépe co nejvíce ke krajnici či místě, kde lze vhodně zaparkovat). Poté je řidič vyzván k předložení všech předepsaných dokladů a to znamená: mít u sebe platný řidičský průkaz, malý technický průkaz od automobilu, doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a osoby starší 65let věku musí mít platný doklad o zdravotní způsobilosti.

Policisté při silniční kontrole také ověřují technický stav vozidla a mohou kontrolovat povinnou výbavu. Co vše patří do povinné výbavy? Ve vozidle musíte určitě mít výstražný trojúhelník, reflexní vestu, autolékárničku – již se nehlídá doba expirace, zvedák, klíč na matice kol a náhradní kolo – nemusí mít vozidla vybavená prostředky pro bezdemontážní opravu pneumatik nebo vozy se sjednanou asistenční službou či auta s detekcí defektu a zároveň pneumatikami umožňující nouzový dojezd.

Hlídka policie také provádí u řidiče dechovou zkoušku na zjištění alkoholu. Pokud je její výsledek pozitivní, po pěti minutách je opakována, z důvodu objektivnosti měření. Při zjištění hodnoty nad 0,24 promile anebo přítomnosti drog ve slinách řidiče je zahájeno řízení o zadržení řidičského průkazu. Motorista je při kontrole poučen, že pokud odmítne podrobit se vyšetření na ovlivnění alkoholem či jinou návykovou látkou, dopouští se přestupku, za který mu hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz činnosti až na dva roky.

prap. Veronika Cafourková

ÚO Rakovník

10. března 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem