Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Úvěrových podvodů je čím dál tím víc

Lidé si berou půjčky dokonce na splácení úvěru.  

Zlínsko – Policisté ze zlínského oddělení hospodářské kriminality vyšetřují stovky případů podvodů ročně. Mezi oznamovateli jsou většinou soukromé peněžní ústavy, které peníze půjčí „snadno a rychle“. Lidé si půjčky berou, přestože nejsou schopni splnit smluvní podmínky. Dopouštějí se trestných činu podvod nebo úvěrový podvod, za které hrozí až tříleté vězení.

Jedna uherskobrodská společnost podala v červnu tohoto roku trestní oznámení hned na šestnáct lidí ze Zlínska, kteří peníze nespláceli tak, jak měli. „Policisté už dvanáct z těchto klientů obvinili z trestného činu,“ uvedl zástupce vedoucího oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně Robert Mařák.

Patří mezi ně například šestatřicetiletý muž ze Zlína, jenž uzavřel smlouvu o půjčce na 10 tisíc korun, kterou se zavázal splatit ve dvanácti pravidelných měsíčních splátkách v částce 1249 Kč. Muž zaplatil pouze necelé tři splátky. Přiznal, že platí výživné na svého syna a má další dluh ve výši 40 tisíc korun u jiného peněžního ústavu. Jeho příjem byl osm tisíc korun měsíčně. Novou smlouvu uzavřel přestože věděl, že peníze nebude moci splácet.

Často se setkáváme i s případy, kdy si lidé berou další půjčky, aby splatili své předchozí závazky. „To udělala i osmatřicetiletá žena ze Zlína. Od soukromé společnosti obdržela půjčku ve výši 16 tisíc korun. Tu si vzala především na to, aby doplatila dvě splátky u předchozí půjčky, kterou dostala od stejné společnosti,“ řekl kriminalista, který má případ na starosti. „Žena navíc splácela úvěr ve výši 70 tisíc korun, který již dříve obdržela od své banky, a další tři úvěry od soukromých peněžních ústavů. Její dluh přesáhl 160 tisíc korun. Žena nemá splátky z čeho hradit, její dluh roste a s ním rostou také penále a riziko trestu odnětí svobody.“

V loňském jsme vyšetřovali 117 případů trestného činu úvěrový podvod. Od začátku tohoto roku jsme prověřovali už padesát případů. Dá se předpokládat, že toto číslo nejvíce poroste v období vánoc, kdy si lidé berou půjčky na dárky.

Objasněnost úvěrových podvodů je velice vysoká, u nás ve Zlíně se pohybuje okolo 90 procent,“ doplnil Robert Mařák s tím, že v daném roce byla průměrná škoda na jeden trestný čin 90 500 korun.

Žadatelé o úvěr by si měli velmi důkladně přečíst úvěrové smlouvy. Navíc doporučujeme, aby se lidé s žádostí o půjčky obraceli spíše na zavedené státní banky. Soukromé peněžní ústavy peníze půjčí i bez prověření solventnosti a obrací se na ně právě lidé, kteří by jinde úvěr nedostali, protože by neměli na splátky. Tím se ale jejich finanční situace stává daleko tíživější a navíc se dostávají do střetu se zákonem.

vytisknout  e-mailem