Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Úvěrový podvod

CHEBSKO – Hrozí mu až osmileté vězení. 

Chebští kriminalisté zahájili trestní stíhání sedmadvacetiletého muže z Chebska, kterého obvinili ze spáchání zločinu podvod.

Muž měl v polovině dubna roku 2017 na pobočce bankovní společnosti v Karlových Varech zažádat o poskytnutí úvěru ve výši několika set tisíc korun. V žádosti ale měl uvést nepravdivé údaje o tom, že nemá žádné jiné úvěry a na základě toho mu byla půjčka schválena a peníze poskytnuty. To ovšem nebyla pravda, protože v roce 2016 měl muž uzavřít dvě úvěrové smlouvy v zahraničí. Úvěr uzavřený z poloviny dubna roku 2017 měl poté muž splácet nepravidelně.

O dva měsíce později, tedy v polovině roku 2017, měl muž požádat o poskytnutí úvěru finanční společnost ve Středočeském kraji. Znovu požadoval několik set tisíc korun a znovu měl při uzavření úvěru uvést nepravdivé údaje. Muž měl zatajit své závazky k předchozím úvěrům, a proto mu byla půjčka schválena.

To muži ale zřejmě nestačilo, protože o pouhé dva dny později měl požádat o poskytnutí v pořadí třetího úvěru ve finanční společnosti v Aši. Také tam si měl chtít půjčit několik set tisíc korun. Při uzavírání smlouvy ale uvedl pouze jeden předchozí úvěr, ostatní měl zamlčet a půjčku mu tedy společnost schválila a finanční prostředky poskytla. Část peněz z tohoto úvěru měl poté muž použít na zaplacení jiné půjčky.

O poslední úvěr měl sedmadvacetiletý muž zažádat v polovině srpna roku 2017. Prostřednictvím telefonu měl uzavřít půjčku na několik desítek tisíc korun, ale znovu měl zatajit své závazky k jiným úvěrům. A to z důvodu, aby mu půjčka byla poskytnuta.

Tímto svým jednáním měl finančním společnostem způsobit škodu téměř 800 tisíc korun.

V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na osm let.

prap. Jakub Kopřiva
23. 1. 2019

vytisknout  e-mailem